- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kako su Makron i Meloni ubedili Orbana da podrži paket pomoći za Ukrajinu

© AP Photo / Petr David JosekBalkanski i lideri članica EU na samitu u Brdu kod Kranja
Balkanski i lideri članica EU na samitu u Brdu kod Kranja - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2024
Pratite nas
Mađarski premijer Viktor Orban podržao je makrofinansijski paket pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi evra nakon višemesečnog ubeđivanja italijanske premijerke Đorđe Meloni i francuskog predsednika Emanuela Makrona, piše „Politiko“ pozivajući se na izvore.

„Bila je potrebna višemesečna ofanziva Meloni i Francuza da bi ubedili Orbana“, navodi se u članku.

Izvori iz okruženja italijanske premijerke navode da je ona uložila značajne diplomatske napore, razgovarajući sa Orbanom telefonom, sastajući se sa njim u briselskom hotelu i razgovorom pre samog samit EU koji je održan pre dva dana u Briselu.
Predsednik Francuske je takođe nekoliko nedelja pokušavao da dođe do kompromisa sa mađarskim premijerom. Makron je Orbana u januaru pozvao na ručak u Jelisejsku palatu kada je sa njim razgovarao o tome kako na najbolji način integrisati zemlje istočne Evrope.
Orban je morao da se povuče kako bi izbegao katastrofu za Mađarsku jer bi EU svako doneli mere protiv mađarske ekonomije koja je u krizi.
Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, francuski predsednik Emanuel Makron, italijanska premijerka Đorđa Meloni, mađarski premijer Viktor Orban i nemački kancelar Olaf Šolc na sastanku lidera EU u Briselu. - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2024
SVET
Sputnjik saznaje: EU lideri štapom nagovorili Orbana na "kompromis" oko Ukrajine
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala