- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sputnjik saznaje: EU lideri štapom nagovorili Orbana na "kompromis" oko Ukrajine

© AFP 2023 / LUDOVIC MARINŠefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, francuski predsednik Emanuel Makron, italijanska premijerka Đorđa Meloni, mađarski premijer Viktor Orban i nemački kancelar Olaf Šolc na sastanku lidera EU u Briselu.
Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, francuski predsednik Emanuel Makron, italijanska premijerka Đorđa Meloni, mađarski premijer Viktor Orban i nemački kancelar Olaf Šolc na sastanku lidera EU u Briselu. - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2024
Pratite nas
Lideri EU su izdejstvovali saglasnost mađarskog premijera Viktora Orbana za finansiranje Ukrajine „štapom a ne šargarepom“, rekao je izvor za Sputnjik.
Prema navodima tog izvora, Orban je „ponovo došao da nešto istrguje za sebe“ ali je naišao samo na obećanja koja su se graničila sa pretnjama da će Mađarska biti lišena svih privilegija.

"Svima je to odavno dosadilo, svi su shvatili da se Orban neće zaustaviti u svojim željama, a Ukrajina njega malo zanima, zato je bilo odlučeno da se pregovori vode oštro. Svi su bili odlučni, ali na kraju na Orbana su uspeli da utiču štapom a ne šargarepom", rekao je taj izvor.

Britanski "Gardijan" piše da je Orban podlegao pritisku posle niza sastanaka sa italijanskom premijerom Đorđom Meloni, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednicom EK Ursulom fon der Lajen u trajanju od 11 sati. Kako navodi list, uspeh dogovora je iznenadio okupljene lidere.
Podsetimo, lideri svih 27 država EU postigli su dogovor o izdvajanju paketa makrofinansijske pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi evra, saopštila je pres služba Evropskog saveta.
"Svih 27 lidera postigli su dogovor o dodatnih 50 milijardi evra za podršku Ukrajini u okviru višegodišnjeg budžeta EU. To će osigurati pouzdano, dugoročno i predvidljivo finansiranje za Ukrajinu. EU je očuvala liderstvo i odgovornost u podršci Ukrajini", navodi se u saopštenju.
Glavna prepreka za izdvajanje pomoći Ukrajini bila je Mađarska, a britanski "Fajnenšel tajms" je pisao da će na samitu, u slučaju da paket bude blokiran, i zvanično biti objavljeno o nekonstruktivnom ponašanju mađarskog premijera Viktora Orbana i da neće odobriti novac za Budimpeštu iz evropskih fondova. Mađarske vlasti su na to uzvratile da neće podleći uceni.
Lideri su se dogovorili da se pomoć Kijevu razmatra svake godine i da se, ako bude potrebno, izvrši revizija, navodi "Gardijan".
To je kompromisna opcija na kojoj je insistirao mađarski premijer. Brisel za sada ne planira da odmrzne sredstva namenjena Budimpešti.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala