- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Slovenačka diplomatija ima ideju da krizu u Pojasu Gaze rešava na osnovu iskustava u BiH i na KiM

© AP Photo / Leo CorreaIzraelska vojska na granici sa Pojasom Gaze
Izraelska vojska na granici sa Pojasom Gaze - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2024
Pratite nas
Slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je izradu non-pejper dokumenta o Gazi u kojem se navodi da bi se iskustvo Slovenije u Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji moglo iskoristiti za rešavanje krize u Gazi.
Cilj je da se doprinese neformalnim debatama u EU i dokument ne predstavlja zvaničan stav Slovenije, navodi se u saopštenju Ministarstva, prenosi STA.
„Deo non-pejpera sadrži pouke iz Bosne i Hercegovine i Kosova, drugi deo je razmatranje o tome kako se akcije međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini i na Kosovu mogu prilagoditi Bliskom istoku“, rekli su u Ministarstvu za STA.
Deo dokumenta koji se odnosi na pouke iz Bosne i Hercegovine izradio je Aleš Balut, šef kabineta ministra spoljnih poslova i bivši savetnik specijalnog izaslanika EU u Bosni i Hercegovini.
Deo o Kosovu i Metohiji je napisala Sabina Štadler Repnik, načelnica Odeljenja za strateške studije Ministarstva, navodi STA pozivajući se na nezvanične podatke.
U non-pejperu se govori o mogućnosti rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kao pravnog osnova za uključivanje međunarodne zajednice i konferencije na visokom nivou o Gazi.
Takođe se govori i o tome kako se pozabaviti bezbednosnim problemima Izraela i kako osmisliti obnovu Gaze.
Ministarstvo je potvrdilo izveštaj slovenačkog N1 da je ministarka Tanja Fajon nedavno podelila dokument sa svojom francuskom koleginicom Katrin Kolona. Oni su to opisali kao doprinos aktivnoj spoljnoj politici i diplomatiji napominjući da Slovenija želi da nastavi aktivnu diplomatiju na raznim forumima, preneo je Tanjug.
Američki bombarder B-52 tokom vojne vežbe Gvozdeni vuk 2016 u Litvaniji - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2024
SVET
UŽIVO Amerika započela agresiju na Siriju, bombardovani i ciljevi na teritoriji Iraka /video, foto/
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala