- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Američki bombarder B-52 tokom vojne vežbe Gvozdeni vuk 2016 u Litvaniji - Sputnik Srbija

UŽIVO Amerika započela agresiju na Siriju, bombardovani i ciljevi na teritoriji Iraka /video, foto/

Pratite nas
Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 119. dan. Amerika je započela agresiju na Siriju, a bombardovani su i ciljevi na teritoriji Iraka. Prema poslednjim podacima, u napadu na Siriju poginulo je 10 ljudi, a 18 je ranjeno.
Sjedinjene Države su pogodile više od 85 ciljeva u uzvratnim vazdušnim napadima u Iraku i Siriji, gađajući mete iranske Revolucionarne garde i povezanih grupa, saopštila je Centralna komanda SAD.
Američki predsednik Džozef Bajden poručio je u večerašnjem saopštenju da su udari odgovor na ubistvo američkih vojnika u Jordanu i da će se napadi nastaviti u vreme i na mestima koje SAD izaberu.
Bombarderi Velike Britanije krenuli su u misiju prema Bliskom istoku, javila je Skaj Njuz Arabija.
Nastavljene su borbe izraelskih snaga i pripadnika Hamasa širom Pojasa Gaze. Hamas je saopštio da je dobio predlog, dogovoren nedavno u Parizu, o prekidu vatre u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca, ali da još nije na njega odgovorio. Izraelski ministar odbrane Joav Galant upozorio je da se pauza u ratu između Izraela i Hamasa u Gazi neće primeniti na neprijateljstva koja su u toku sa libanskim Hezbolahom.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
00:06 03.02.2024
Komandant Korpusa čuvara islamske revolucije: Nećemo rat sa SAD, ali toga se ne plašimo
Komandant Korpusa čuvara islamske revolucije (IRGC) general-major Hosein Salami povodom američkih pretnji Iranu usred pojačanih tenzija zbog pogibije tri američka vojnika u Jordanu, poručio je da Teheran ne traži rat s Vašingtonom, ali i da se toga ne plaši.
„Već ste nas testirali. Ono što je zajedničko nama i vama je da se poznajemo. Mi ne tražimo rat, ali ga se i ne plašimo. Nismo ratni huškači, već branimo sebe i svoju čast. Nećemo dozvoliti da bilo koja pretnja ostane bez odgovora“, rekao je Salami obraćajući se vlastima SAD.
Njegove izjave usledile su nekoliko dana nakon što su tri američka vojnika ubijena, a najmanje 40 ranjeno u napadu dronom na američku bazu u blizini granice između Jordana i Sirije.
Iran je odbacio tvrdnju Vašingtona da je Teheran povezan sa napadom dronom, opisujući ga kao zaveru onih koji žele da uvuku SAD u novi regionalni sukob.
Teheran kaže da regionalne grupe otpora ne primaju naređenja od Irana i deluju nezavisno.
23:56 02.02.2024
Bajden: Odgovor je počeo danas i nastaviće se kad mi izaberemo
Američki predsednik Džozef Bajden saopštio je da je odgovor na napade na američke snage počeo danas, a da će se nastaviti u vreme i na mestima koje SAD izaberu.
„Prošle nedelje, tri američka vojnika su ubijena u Jordanu dronom koji su lansirale militantne grupe koje podržava Iranska revolucionarna garda (IRGC). Ranije danas, prisustvovao sam dostojanstvenom povratku ovih hrabrih Amerikanaca u vazdušnu bazu Dover i razgovarao sa svakom od njihovih porodica. Danas popodne, prema mom naređenju, američke vojne snage su gađale mete na objektima u Iraku i Siriji koje IRGC i sa njom povezane milicije koriste za napad na američke snage. Naš odgovor je počeo danas. Nastaviće se u vreme i na mestima koje mi izaberemo“, naveo je Bajden.
Istakao je da SAD ne traže sukob na Bliskom istoku ili bilo gde drugde u svetu, uz jedno ali.
„Ali neka znaju ovo - svi oni koji bi mogli da nam naude: ako naudite Amerikancu, mi ćemo odgovoriti“, poručio je Bajden.
23:46 02.02.2024
23:15 02.02.2024
Huti potvrdili da su izveli raketni napad na jugu Izraela
Huti iz pokreta Ansar Alah pokrenuli su raketni napad na grad Eilat na jugu Izraela, rekao je Jahja Sari, portparol pokreta.
Sari je za TV kanal Al Masira rekao da su „oružane snage Jemena izvele vojnu operaciju, pogodivši sa nekoliko balističkih projektila određene objekte neprijatelja u oblasti Eilat na jugu okupirane Palestine“.
Prethodno su Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile da je njihova protivvazdušna odbrana presrela raketu zemlja-zemlja iznad Crvenog mora.
23:12 02.02.2024
22:53 02.02.2024
Sjedinjene Države su pogodile više od 85 ciljeva u uzvratnim vazdušnim napadima u Iraku i Siriji, gađajući mete iranske Revolucionarne garde i povezanih grupa koristeći 125 projektila i bombardere dugog dometa koji su doleteli iz SAD. saopštila je Centralna komanda Sjedinjenih Država.
Mete su bile komandni i kontrolni centri, obaveštajni centri, rakete, projektili i skladišta bespilotnih letelica, kao i objekti za logistiku i lanac snabdevanja municijom.
22:44 02.02.2024
SAD su počele da sprovode napade i na teritoriji Iraka, saopštava televizija "Al Hadat".
22:32 02.02.2024
Reporter Sputnjika saopštava da je u toku i četvrti talas vazdušnih napada koji Amerika izvodi u Siriji.
Na meti su objekti u Al Majadini i u El Bukamali na istoku Sirije,
22:23 02.02.2024
Sijarto pozvao EU da Hute proglasi terorističkom organizacijom
Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto pozvao je danas Evropsku uniju da jemensku pobunjeničku grupu Huti proglasi terorističkom organizacijom i da pomogne jemenskoj vladi da ojača obalsku stražu.
On je istakao da će, ukoliko države članice EU i druge zapadne zemlje ne preduzmu čvrste mere, evropska ekonomija i kompanije morati da računaju da će biti napada Hutija i da će to biti faktor neizvesnosti na duži period, prenela je agencija MTI.
''Zapadni svet je dugo sedeo i posmatrao, i nažalost, nije prepoznao ozbiljnost pretnje koju predstavljaju Huti. Tako je poslednjih nedelja saobraćaj koji čini 15 odsto svetske trgovine bio ugrožen kod obala Jemena usled napada Huta'', rekao je Sijarto i dodao da su troškovi transporta robe iz Azije u Evropu u značajnom porastu zbog napada Huta.
Ocenio je da to predstavlja ozbiljan problem i za nekoliko mađarskih kompanija pošto isporuke ne stižu na vreme, a rastu i troškovi pošiljki.
''Svet ne može dozvoliti da ova organizacija pobunjenika u tolikoj meri ugrozi slobodu svetske trgovine. I Evropska unija mora da preduzme korake, pošto ovo nikako nije dobro za privrede zemalja Evropske unije, pored izazova sa kojima se već suočavaju'', naveo je Sijarto.
Sijarto je takođe istakao da se ''težište globalne ekonomije'' pomerilo sa Zapada na Istok, dodajući da je interes EU u "izgradnji što bliže ekonomske saradnje između Istoka i Zapada", pa će se zbog toga Mađarska tokom svog predsedavanja EU u drugoj polovini ove godine fokusirati na razvoj što bližih veza sa jugoistočnom Azijom.
22:08 02.02.2024
Prema poslednjim podacima, u američkom napadu na Siriju poginulo je 10 ljudi, a 18 je ranjeno.
Prethodno je "Al Džazira" saopštila da je poginulo šest pripadnika iranske Revolucionarne garde, doduše, iranske društvene mreže tu informaciju demantuju, a zvanični mediji se još uvek ne oglašavaju.
Kako prenosi Sputnjik Arabija, američka avijacija izvela je tri talasa vazdušnih napada na položaje proiranskih vojnih grupacija u sirijskoj provinciji Dejr el Zor.
21:35 02.02.2024
21:34 02.02.2024
Francuski šef diplomatije Sežurne na putovanju na Bliskom istoku
Francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne otputovaće sutra na turneju po zemljama Bliskog istoka, kako bi razgovarao o oživljavanju izraelsko-palestinske diplomatije nakon zavreštka rata u Gazi.
Sežurne će u okviru turneje posetiti Egipat, Jordan, Izrael, Liban i palestinske teritorije.
''On će razgovarati sa kolegama iz celog regiona, posebno sa izraelskim i palestinskim kolegama, kako bi se videlo kako da se ponovo pokrene politička perspektiva u regionu'', izjavio je portparol francuskog ministarstva spoljnih poslova, preneo je Rojters.
Britanska agencija navodi da je stav francuskih diplomata da je potrebno sarađivati sa partnerima iz EU na sužavanju razlika po pitanju politike u regionu nakon završetka rata u Pojasu Gaze, kako bi potom mogli da sa arapskim državama rade na zajedničkom predlogu o politici u regionu.
19:57 02.02.2024
Ambasador SAD u UN: Alžirska rezolucija o prekidu vatre ugrozila bi pregovore
Američki ambasador pri UN Linda Tomas-Grinfild izjavila je danas da bi nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN (SBUN) koji je juče predložio Alžir mogao da ugrozi ''delikatne pregovore'' koji imaju za cilj da dovedu do pauze u borbama u Pojasu Gaze.
''Ovaj nacrt rezolucije mogao bi da dovede osetljive pregovore u opasnost, tako što će ugroziti obimne tekuće diplomatske napore da se obezbedi oslobađanje talaca i obezbedi produžena pauza koja je toliko potrebna palestinskim civilima i humanitarnim radnicima'', rekla je Tomas-Grinfild, a prenosi Rojters.
Alžir je predložio nacrt rezolucije Savetu bezbednosti UN kojom je zatražio hitan humanitarni prekid vatre između Izraela i Hamasa, i u kojoj se takođe ''odbacuje prisilno raseljavanje palestinskog civilnog stanovništva''.
U nacrtu se takođe zahteva od svih strana da se pridržavaju međunarodnog prava i poziva na potpun, brz, bezbedan i nesmetan humanitarni pristup celom Pojasu Gaze.
19:32 02.02.2024
Bejrut odbio predlog Tel Aviva da se Hezbolah povuče iz regiona ka Izraelu
Libanski ministar spoljnih poslova Abdulah Bou Habib rekao je da je Liban odbacio predlog Tel Aviva da se Hezbolah povuče iz regiona koji se graniče s Izraelom, što bi omogućilo izraelskim naseljenicima da se vrate u svoje domove.
"Odbili smo izraelski projekat jer želimo celovito rešenje, a to je razgraničenje između nas, kako je nacrtano 1923. godine i potvrđeno u sporazumu o prekidu vatre", rekao je Habib, prenela je Anadolija.
On je dodao da žele da vrate farme Šeba i brda Kfarhuba koja su, kako ističe, libanska, i da Izrael prestane s vazdušnim, pomorskim i kopnenim "prekršajima".
Od 7. oktobra, skoro svakodnevno se vode sukobi između Hezbolaha i Izraela, nakon što je izbio rat između Izraela i Hamasa.
19:20 02.02.2024
19:01 02.02.2024
18:59 02.02.2024
Kanada razmatra da uvede sankcije izraelskim ekstremistima na Zapadnoj obali
Kanada razmatra da uvede sankcije "ekstremističkim" doseljenicima na Zapadnoj obali, rekao je danas premijer Kanade Džastin Trudo, dan nakon što su SAD uvele sankcije četvorici izraelskih doseljenika zbog nasilja na toj okupiranoj teritoriji na Bliskom istoku.
"Razmatramo kako da osiguramo da odgovorni za ekstremističko nasilje, ili ekstremističko doseljeničko nasilje na Zapadnoj obali odgovaraju za svoja dela", rekao je Trudo novinarima tokom posete gradu Voterlu, u pokrajini Ontario, preneo je Rojters.
Nešto ranije, izraelski premijer Benjamin Netanijahu kritikovao je američke sankcije prema Izraelcima umešanim u nasilje nad Palestincima na Zapadnoj obali.
18:26 02.02.2024
Lideri Hamasa i Islamskog džihada: Dogovor o taocima mora okončati rat u Gazi
Šef politbiroa Hamasa Ismail Hanije telefonom je razgovarao sa liderom palestinskog Islamskog džihada Zijadom Nahalehom o ratu između Izraela i Hamasa.
Kako se navodi u saopštenju Hanijevog kabineta, oni su se složili da svaki dogovor sa Izraelom za oslobađanje talaca mora da bude praćen potpunim prekidom borbi, povlačenjem izraelskih snaga iz Gaze, okončanjem blokade, rekonstrukcijom Pojasa i oslobađanjem palestinskih zatvorenika, prenosi Tajms of Izrael.
17:49 02.02.2024
Izraelski ministar odbrane Joav Galan upozorio je da se pauza u ratu između Izraela i Hamasa u Gazi neće primeniti na neprijateljstva koja su u toku sa libanskim Hezbolahom.
„Ovde izričito kažem: Dok ne dođemo do situacije u kojoj je moguće vratiti bezbednost za stanovnike severa, nećemo stati. Kada to postignemo [diplomatskim] aranžmanom ili vojnim putem, možemo biti mirni", rekao je Galant, prenosi Tajms of Izrael.
17:02 02.02.2024
Izraelska vojska (IDF) je saopštila da je presrela raketu zemlja-zemlja koja je krenula ka Izraelu iznad područja Crvenog mora.
Balistička raketa, koju su, kako se navodi, lansirali Huti na izraelski grad Elijat, oborena je korišćenjem sistema protivvazdušne odbrane dugog dometa Strela, saopštila je IDF, prenosi Tajms of Izrael.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala