- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Rusija destabilizuje situaciju“: Amerika namerava da obnovi staru nuklearnu infrastrukturu

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteZgrada Pentagona sa američkom zastavom
Zgrada Pentagona sa američkom zastavom - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2024
Pratite nas
SAD bi trebalo da „ožive“ svoju zastarelu nuklearnu infrastrukturu koja je stvarana tokom Drugog svetskog rata i da prate tempo razvoja savremenih tehnologija, izjavila je šefica Nacionalne administracije za nuklearnu bezbednost SAD (NNSA) Džil Hrubi. Istovremeno je optužila Rusiju da „destabilizuje situaciju“ u nuklearnoj sferi.
Ona je istakla i da SAD „zadržavaju spremnost da sprovedu podzemna nuklearna testiranja“.
„Izuzetno je važno da obnovimo našu nacionalnu nuklearnu infrastrukturu koja je raspoređena uglavnom za vreme realizacije projekta 'Menhetn' (za stvaranje nuklearnog oružja 1940-ih) i nakon Drugog svetskog rata kako bi stvorile savremenu, u potpunosti spremnu strukturu koja bi bila fleksibilna i održiva u narednih 50 godina ili više“, kazala je Hrubi na samitu o nuklearnom obuzdavanju.
Takođe je rekla da SAD realizuju strategije obogaćivanja uranijuma za potrebe odbrane i civilne energetike, te da bi za nekoliko decenija zemlja trebalo da obnovi proizvodnju visoko obogaćenog uranijuma.

Ona je dodala da „globalni nuklearni pejzaž ne samo da je sada opasniji, nego i dinamičniji nego što je bio ranije“ i istovremeno je optužila Rusiju da destabilizuje situaciju zbog raspoređivanja taktičkog nuklearnog oružja u Belorusije, opoziva ratifikacije Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnog testiranja, širenja partnerstva sa Iranom i Severnom Korejom, kao i zbog „odustajanja od dijaloga o kontroli naoružanja sa SAD“.

„Pored toga, Kina nastavlja da ubrzano unapređuje i širi svoj nuklearni arsenal, predstavljajući napredne tehnologije poput hipersoničnih i novih tehnologija dvostruke namene“, tvrdi Hrubi.
Ona je dodala da pred Nacionalnom administracijom za nuklearnu bezbednost SAD stoje najveći zadaci od perioda projekta „Menhetn“, te NNSA mora da obavlja misije u nekoliko oblasti istovremeno, uključujući nuklearno obuzdavanje, neširenje, borbu protiv terorizma i rad na pomorskim reaktorima.

Pentagonu isporučeno 200 jedinica novog naoružanja

Hrubi je saopštila da je Nacionalna administracija za nuklearnu bezbednost u 2023. godini predala Ministarstvu odbrane SAD preko 200 jedinica modernizovanog naoružanja.

„U odbrambenom budžetu za 2024. fiskalnu godinu odobreno je pravljenje nuklearne krstareće rakete morskog baziranja, ili SLCM-N, u okviru programa početne borbene gotovosti do 2034. godine“, istakla je ona.

Kako je objasnila, ovaj tip rakete obezbediće novo sredstvo nuklearnog obuzdavanja male snage u moru. Resor namerava da do početka marta izradi preporuke za Kongres o detaljima programa SLCM-N.
Hrubi je dodala i da veštačka inteligencija nosi opasnost od širenja oružja za masovno uništenje, između ostalog i u nuklearnoj sferi.
Ranije je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao da Moskva ne vidi mogućnost za dijalog sa Vašingtonom o strateškoj stabilnosti u ovom momentu, te da je za vođenje takvih pregovora neophodno da Zapad odustane od antiruske retorike.
Pogledajte još:
Bombe B61s - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2024
RUSIJA
Odgovor Rusiji i Belorusiji: Amerika od Starog kontinenta pravi nuklearno skladište
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala