- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Filmovi Darka Bajića od 5. do 17. februara u MTS dvorani

© Foto : Sputnjiku ustupio FCS"Zaboravljeni" Darka Bajića
Zaboravljeni Darka Bajića - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2024
Pratite nas
U sali Filmskog centra Srbije u MTS dvorani od 5. do 17. februara, gledaoci će imati priliku da u kontinuitetu sagledaju glavninu opusa Darka Bajića, jednog od značajnijih srpskih savremenih reditelja.
Ovo je jedinstvena prilika da se pogledaju remasterizovani filmovi Darka Bajića na velikom platnu, ostvarenja koja su osvajala nagrade na svetskim festivalima i koja su obaralarekorde gledanosti u bioskopima širom Jugoslavije.
Posebna vrednost ovog filmskog programa ogleda se u njihovoj žanrovskoj raznolikosti.
Pet igranih filmova, dva dugometražna dokumentarna filma,kao i šest epizoda digitalizovane TV serije „Sivi dom“, pokazaće širok raspon Bajićevog stvaralaštva.
Darko Bajić je uvek intrigirao svojim specifičnim stilom - od tretmana marginalaca u filmu „Zaboravljeni“ (još uvek se pamti izvanredna fotografija Botrisa Gortinskog) i filma „Početni udarac“, u kojima briga za formu prevladava nad pukim socijalnim angažmanom, do filma „Ime naroda“.
U ovom, za sada njegovom poslednjem filmu, a po scenariju Milovana Vitezovića, Darko Bajić se priklanja žanru istorijsko-biografskog filma, rekonstruišući život i rad Svetozara Miletića i njegovu borbu za prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji.
Ne manje kvalitativan Bajićev doprinos je i u dokumentarnom filmu, sa „Linijom života“ kao kreativnim vrhuncem. U svakom slučaju, reč je o najreprezentativnijem izboru iz bogatog Bajićevog filmskog stvaralaštva.
Na repertoaru u MTS dvorani biće Bajićeva ostvarenja „Početni udarac“, „Ime naroda“, „Bićemo prvaci sveta“, „Zaboravljeni“, „Na lepom plavom Dunavu“, „Linija života“, „O Gringo“ i „Sivi dom“.
Darko Bajić - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2023
KULTURA
Darko Bajić: Ne protive se nametanju samo Srbi, svaka nacija ima svoj limit /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala