- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova o obaranju aviona Il-76: Bajden od Amerikanaca napravio saučesnike u krvavoj tragediji

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2024
Pratite nas
Odluka američkog predsednika Džozefa Bajdena i njegove administracije da preda Kijevu sistem „patriot“, kojim je oboren ruski vojni avion Il-76, pretvorio je Amerikance u saučesnike tragedije, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Građani Sjedinjenih Američkih Država moraju da znaju kako se troši njihov novac. Bajden i njegov tim napravili su od američkih građana saučesnike u krvavoj tragediji“, saopštila je Zaharova na svom Telegram kanalu.
Ona je ovim rečima prokomentarisala saopštenje Istražnog komiteta Rusije da je Il-76 U Belgorodskoj oblasti oboren raketom MIM-104A američkog sistema „patriot“.
I predsednik Rusije Vladimir Putin je juče rekao da je ekspertiza pokazala da je avion Il-76 oboren pomoću američkog sistema „patriot“.
Kako je rekao, upravo zbog toga Rusija insistira i traži da se sprovede međunarodna istraga pada Il-76, ali „nema zvaničnih organizacija“ koje žele da to urade.

Obaranje vojnog aviona Il-76

Oružane snage Ukrajine oborile su 24. januara iznad teritorije Belgorodske oblasti ruski vojno-transportni avion Il-76 koji je prevozio ukrajinske zarobljenike na razmenu. U avionu su se nalazile 74 osobe, od kojih 65 ukrajinskih vojnika i svi su poginuli. Istražni komitet Rusije saopštio je da prvi rezultati istrage pada aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti ukazuju na to da je letelica gađana protivvazdušnom raketom sa teritorije Ukrajine.
Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, Kijev je vrlo dobro znao o predstojećem transportu zarobljenika na razmenu, koji je trebalo da se obavi kasnije u sredu.
Pogledajte i:
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2024
RUSIJA
Državna duma usvojila nacrt žalbe američkom Kongresu zbog napada na avion Il-76
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala