- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Državna duma usvojila nacrt žalbe američkom Kongresu zbog napada na avion Il-76

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Državne dume Rusije
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2024
Pratite nas
Poslanici Državne dume Rusije usvojili su na plenarnoj sednici nacrt žalbe Kongresu SAD u vezi sa terorističkim napadom koji je počinila Ukrajina, u kojem je oboren vojni avion Il-76.
„Poslanici Državne dume pozivaju članove Kongresa Sjedinjenih Američkih Država da osude zločine terorističkog režima u Kijevu, obustave njegovu podršku i pomognu da se direktni počinioci ovog nehumanog terorističkog akta privedu pravdi“, navodi se u nacrtu žalbe.
Poslanici takođe naglašavaju da je namerno zataškavanje istine o žrtvama zločinačkih radnji kijevskog režima put koji ne vodi nikuda.
„Brojne činjenice ukazuju na to da značajan deo smrtonosnog zapadnog oružja isporučenog korumpiranom kijevskom režimu, zbog kriminalnih mahinacija završava u rukama terorista i radikalnih ekstremista širom sveta“, ocenjuje se u dokumentu.
U nacrtu se ističe da su avion oborile ukrajinske vojne jedinice iz oblasti Lipci u Harakovskoj oblasti, uz pomoć protivvazdušnog raketnog sistema „patriot“ američke proizvodnje. Kako se navodi, napad na avion „bio je namerno i svesno ubistvo“, pošto je razmena zarobljenika između Rusije i Ukrajine i ruta za njihovu isporuku bila ranije dogovorena.
U dokumentu se dodaje da ovo nije prvi put da se Kijev „surovo obračunava sa svojim zarobljenim vojnicima“. Poslanici podsećaju da su 29. jula 2022. godine američki višecevni raketni sistemi „hajmars“ izveli raketni udar na konvoj u selu Jelenovka u Donjeckoj Narodnoj Republici. U napadu je poginulo više od 50 ukrajinskih vojnika, a više od 70 je ranjeno. S tim u vezi, Državna duma poziva Kongres SAD da osudi teroristički režim u Kijevu i odustane od njegove podrške.

Obaranje vojnog aviona Il-76

Oružane snage Ukrajine oborile su 24. januara iznad teritorije Belgorodske oblasti ruski vojno-transportni avion Il-76 koji je prevozio ukrajinske zarobljenike na razmenu. U avionu su se nalazile 74 osobe, od kojih 65 ukrajinskih vojnika i svi su poginuli. Istražni komitet Rusije saopštio je da prvi rezultati istrage pada aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti ukazuju na to da je letelica gađana protivvazdušnom raketom sa teritorije Ukrajine.
Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, Kijev je vrlo dobro znao o predstojećem transportu zarobljenika na razmenu, koji je trebalo da se obavi kasnije u sredu.
Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je u sredu da je ekspertiza pokazala da je avion Il-76 oboren pomoću američkog sistema „patriot“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala