- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski vojnici u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Bild: Zalužni želeo da napusti Avdejevku - Zelenski odbio; Slovenija nema oružja za Ukrajinu

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini nastavlja se 708. dan. Rusija će pomerati demilitarizovanu zonu u Ukrajini, izjavio je Putin. Ruske snage zauzele su povoljnije položaje na krasnolimanskom i donjeckom pravcu. Ukupni gubici ukrajinske vojske tokom proteklog dana iznosili 895 vojnika. Uništen je ukrajinski sistem „iris T“.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:04 01.02.2024
Glavkom Ukrainы Valeriй Zalužnый - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Zalužni napisao članak za „Si-En-En“: Iskritikovao rukovodstvo u Kijevu i priznao nadmoć Rusije
17:20 01.02.2024
Slovenija nema dovoljno zaliha ofanzivnog naoružanja da bi mogla da pošalje Ukrajini kao vojnu pomoć, saopštio je slovenački premijer Robert Golob po dolasku na vanredni samit EU u Briselu.
"Slovenija više nema zalihe (oružja) koje bi mogla da pošalje. Naravno, podržavamo inicijative u vezi sa odbrambenim oružjem, dok nam ofanzivno oružje neko vreme nedostaje", odgovorio je Golob na pitanje novinara o mogućnosti slanja oružja kao vojnu pomoć Ukrajini.
16:13 01.02.2024
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski odbio je predlog vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog da napusti Avdejevku, objavio je tabloid Bild, pozivajući se na izvore.
"Bild je saznao da je Zalužni želeo da napusti Avdejevku pre nekoliko nedelja kako bi ispravio liniju fronta i olakšao odbranu. Zelenski je to odbio i umesto toga je lično posetio grad 30. decembra. Ruske trupe nastavljaju da napreduju, sada postoji pretnja da će ovo grad postati drugi Bahmut“, kaže se u članku.
U istom materijalu se navodi da Zelenski ne može da pronađe naslednike na mestu Zalužnog, koji bi, prema pisanju medija, mogao biti smenjen.
„Prema podacima Bilda, Zelenski je pokušao da liši Zalužnog funkcije. Međutim, generali su odbili da prihvate ovu odluku“, navodi se u članku.
„Dva potencijalna naslednika – šef obaveštajne službe Kiril Budanov i komandant kopnenih snaga Aleksandar Sirski – sa zahvalnošću su odbili”, dodaje se u tekstu.
14:27 01.02.2024
Glavni komandant ukrajinske vojske Valerij Zalužni je imao nameru da se povuče iz Avdejevke, ali je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski bio protiv, objavio je „Bild“.
„Zalužni je pre nekoliko nedelja želeo da povuče vojsku iz Avdejevke, ali predsednik je to odbio i 30. decembra je lično otišao u taj grad na frontu da bi podržao vojnike“, navodi se u članku.
Jedan od oficira ukrajinske vojske rekao je da borba za vlast između Zelenskog ili šefa kancelarije predsednika Andreja Jermaka i generala Zalužnog postoji odavno ali to negativno utiče na celokupnu situaciju u zemlji.
14:03 01.02.2024
Ukrajinske snage su u 15.10 bacile eksplozivnu napravu sa udarnog drona na Gorlovku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.
12:50 01.02.2024
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2024
RUSIJA
Zaharova o obaranju aviona Il-76: Bajden od Amerikanaca napravio saučesnike u krvavoj tragediji
12:43 01.02.2024
Najvažnije iz novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
Oružane snage Rusije poboljšale su položaj duž linije fronta na krasnolimanskom pravcu i uništile Oružane snage Ukrajine i Nacionalne garde Ukrajine;
PVO Rusije je tokom prethodnog dana oborila 20 avionskih navođenih raketa i 17 raketa višecevnog sistema „hajmars";
Oružane snage Rusije odbile su na kupjanskom pravcu sedam napada ukrajinske vojske, protivnik je izgubio više od 125 vojnika;
Oružane snage Rusije zauzele su povoljnije linije na donjeckom pravcu, odbile su četiri napada Oružanih snaga Ukrajine, protivnik je izgubio više od 210 vojnika;
PVO Rusije uništila je 68 ukrajinskih dronova;
Ruski vojnici su tokom prethodnog dana odbili napade tri jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu;
Oružane snage Rusije uništile su radar PVO sistema „nasams" norveške proizvodnje, kao i dva skladišta avionskog goriva;
Oružane snage Ukrajine ukupno su tokom prethodnog dana na krasnolimanskom pravcu izgubile gotovo 290 vojnika, 2 oklopna vozila i samohodnu haubicu paladin,
Oružane snage Ukrajine izgubile su na južnodonjeckom pravcu gotovo 80 vojnika i tenk.
11:56 01.02.2024
11:16 01.02.2024
Mesto pada aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2024
RUSIJA
Rusija: Ukrajinci gađali IL-76 dvema navođenim raketama sistema "patriot", pronađeno 116 fragmenata
10:58 01.02.2024
Evropska unija ne samo što treba brzo da se dogovori, već i da poveća vojnu pomoć Ukrajini, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj dodavši da o tome planira da pita lidere zemalja zajednice na specijalnom samitu koji se održava u četvrtak u Briselu.

„Možemo i moramo učiniti više da podržimo Ukrajinu, jer ćemo u suprotnom platiti veću cenu. Ispričaću liderima o situaciji na terenu i dati predlog za povećanje podrške Ukrajini u okviru Evropskog mirovnog fonda. Predložiću da se o tome usaglase što je pre moguće. Moramo da povećamo vojnu podršku Ukrajini sledećeg meseca“, rekao Borelj pre samita.

Istovremeno, Borelj je ukazao da Mađarska „više ne želi da učestvuje“ u fondu za vojnu podršku Ukrajini, ali ne sprečava druge zemlje zajednice da pruže takvu podršku.
„Ranije su sve zemlje EU učestvovale (u finansiranju vojne podrške). Sada neke zemlje, Mađarska, na primer, više ne žele da učestvuju, ali neće da se mešaju. Jedno je ne učestvovati, a drugo ne smetati. Trenutno niko ne sputava (fond vojne podrške)“, objasnio je šef evropske diplomatije.
10:37 01.02.2024
Deo grada Hersona pod kontrolom Kijeva ostao je bez struje i vode, saopštio je načelnik ukrajinske gradske vojne uprave Roman Mročko na svom Telegramu.
On je dodao da ekipe rade na otklanjanju posledica granatiranja.
Prethodno je nacionalna energetska kompanija „Ukrenergo“ saopštila da je više od 69 hiljada potrošača u Hersonu ostalo bez struje zbog eksplozija.
10:11 01.02.2024
U gradu Hersonu, koji je pod kontrolom Kijeva, odjeknule su eksplozije, javio je ukrajinski portal „Obščestveno“.
10:09 01.02.2024
Smena Valerija Zalužnog sa mesta glavnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine ne zavisi od predsednika Vladimira Zelenskog, već od stava Vašingtona po tom pitanju, rekao je bivši ukrajinski premijer Nikolaj Azarov za televiziju „Rusija 24“.
„Ostavka Zalužnog zavisi od Amerikanaca, a ne od Zelenskog. Očigledno je da Zalužni smeta Zelenskom, rejtinzi pokazuju da je po popularnosti prestigao Zelenskog i, naravno, nervira ga. Ali, ne odlučuje on, odlučuju Amerikanci“, dodao je Azarov.
09:54 01.02.2024
Nemački kancelar Olaf Šolc je izjavio da zemlje EU moraju hitno da počnu da razmatraju povećanje isporuka naoružanja Ukrajini jer ono što je do sada planirano nije dovoljno.
„Razgovaraćemo o tome kako da dalje organizujemo vojnu pomoć Ukrajini. Danas neće biti donete nikakve odluke s tim u vezi, ali hitno moramo da počnemo da se bavimo time, jer znamo da vojna pomoć svih članica koja je planirana do danas nije dovoljna“, rekao je Šolc pre početka samita EU u Briselu.
Pored toga, nemački kancelar je zveren da će sve članice uspeti da usaglase paket ekonomske pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi evra.
08:18 01.02.2024
Državna duma Rusije apelovaće na Kongres SAD povodom obaranja aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti, saopštio je predsedavajući dume Vjačeslav Volodin.
Prema njegovim rečima, istraga je dokazala da je avion, koji je prevozio ukrajinske ratne zarobljenike, oboren iz američkog protivvazdušnog raketnog sistema „patriot“.
„Oni moraju da znaju u čije ruke pada američko oružje koje je u Ukrajinu poslao predsednik Bajden i kako se ono koristi“, naglasio je Volodin.
07:45 01.02.2024
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski vodi mnogo sastanaka sa glavnokomandujućim Oružanih snaga Ukrajine Valerijem Zalužnim i ima pravo da donosi sve kadrovske odluke, izjavio je savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak.
„Predsednik ima dosta sastanaka, uključujući i sa glavnokomandujućim, naravno. Shodno tome, ako ti sastanci nisu javni, nećemo iznositi u javnost ono o čemu se razgovara ili ne razgovara na tim sastancima. Ali još jednom naglašavam da predsednik praktično svakog dana dobija operativne informacije o liniji fronta... i, naravno, razgovara sa glavnokomandujućim“, rekao je Podoljak za televiziju „Rada“, izbegavajući direktan odgovor na pitanje da li je Zelenski održao sastanak sa glavnokomandujućim po pitanju njegove smene.
Podoljak je za Zalužnog rekao da je menadžer i upitao se zašto je njegova eventualna smena izazvala takav odjek u javnosti.
„Znate šta mi je čudno, zašto uopšte politizujemo ovo pitanje? Vidite, to je vertikala vrhovnog komandanta, ne razumem zašto se o tome priča – da li će ga smeniti ili ne. Postoji konkretna vertikala, gde postoji predsednik koji postavlja menadžere, jedan od takvih koje je postavio predsednik, a ne izabrani (menadžer), je glavnokomandujući“, objasnio je on.
Prema njegovim rečima, Zelenski ima pravo da postavlja pitanja i želi da dobije konkretne odgovore o dejstvima Oružanih snaga Ukrajine. On je ocenio da su takva pitanja vojnom vrhu svakako potrebna.
„A šta ako budemo stagnirali još godinu, dve ili tri?.. Predsednik, kao vrhovni komandant, mora da snosi punu odgovornost za ono što se dešava na liniji fronta i u ratu uopšte i za to ima pravo da donosi odluke“, zaključio je savetnik.
07:34 01.02.2024
Lovac Su-25 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije izveo je napad nevođenim raketama na jedinice Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu, pogodivši uporišta, saopštila je pres služba Ministarstva odbrane Rusije.
07:26 01.02.2024
Ruske bespilotne letelice FPV uništile su kamuflirane zemunice Oružanih snaga Ukrajine u šumskom pojasu na kupjanskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
07:20 01.02.2024
Ruski PVO sistemi presreli su i uništili četiri ukrjainska drona izna Belgorodske oblasti i jedan iznad Kurske, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Ministarstvo je kasnije dodalo da su ruske snage presrele i uništile još četiri ukrajinska drona iznad Belgorodske, a dva iznad Voronješke oblasti Rusije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala