- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„To je Borelj“: Tvrdi da je pomirenje Rusije i Ukrajine nepotrebno jer - Amerika to želi da čuje

© AP Photo / Ng Han GuanŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2024
Pratite nas
Mišljenje Žozepa Borelja je mišljenje Vašingtona kao i sve njegove izjave koje idu u pravcu da se dodvori Americi, ne osvrćući se na činjenicu da građani EU nisu za naoružavanje Ukrajine već za prekid tog sukoba jer oni sami trpe. Činjenica je da je Borelj izjavom da nije potrebno pomirenje Rusije i Ukrajine „lupio glupost“, kaže publicista Slobodan Reljić.
Nema države u Evropskoj uniji u kojoj nije došlo do nekih nemira i protesta građana jer njihove vlade kao članice Evropske unije troše nemilice novac na naoružavanje Ukrajine, dok im standard pada. Međutim, to izgleda ne potresa mnogo šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja koji smatra da su ideje o pomirenju Rusije i Ukrajine – pogrešne.
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ovu izjavu Borelja nazvala je monstruoznom i šokantnom, ali i konstatovala da su njegove izjave kao diplomate u suprotnosti sa suštinom diplomatskog rada i da kada čovek sebi tako nešto dozvoljava da izjavi suštinski dezavuiše svoju profesiju. Dodala je da i u EU takve komentare ocenjuju rečima „to je Borelj“, shvatajući da izjave ovog čoveka više nisu ni marginalne, već su sulude.

Borelj priča što Amerika želi da čuje

Publicista i spoljnopolitički komentator sociolog Slobodan Reljić u potpunosti se slaže sa Zaharovom uz konstataciju da Borelja jedino zanima šta mu Amerika kaže.
„Izjava Borelja svakako jeste šizofrena, ali je još gore što znamo da Evropska unija ni o čemu ne odlučuje sama, već u svemu bezuslovno moraju da podržavaju Ameriku i dokle god Amerika ne kaže – treba da se potpiše mir, EU odnosno Borelj će u njeno ime govoriti da rat treba da se nastavi,“ kaže Reljić za Sputnjik.
Reljić sa druge strane smatra da jer ta rasprava sa EU potpuno besmislena jer nemaju nikakvu moć. On podseća i da Borelju ovo nije prvi put da kaže nešto ovako bezvezno, ali, kako kaže, i to ima svoje razloge.
„Glavni smisao njihovog ili njegovog govora je taj da im Amerikanci aplaudiraju. Da im kažu – e dobro je rekao. Jer oni nemaju ni o čemu orijentaciju i njihovi stavovi po ovom pitanju nisu uopšte bitni, posebno ako Entoni Blinken (američki državni sekretar) okrene telefon i kaže šta treba da kažu. Mislim da dajemo preterani značaj uopšte Evropskoj uniji u ovome što se dešava između Ukrajine i Rusije,“ smatra Reljić.

Bruka i profesiju, i svoju poziciju, i EU

Prema njegovim rečima, Borelj ne samo da bruka ovakvim izjavama svoju profesiju i poziciju na kojoj je, već i narod koji predstavlja.
„Nije u korelaciji to što on izjavljuje i priča sa mišljenjem naroda iz država EU. U svim državama ima pobuna upravo jer pare idu na tu stranu a za građanima ostaje sve manje. Nema tu ničega racionalnog, osim činjenice da takvi služe Americi kao glasnogovornici da prenesu ono što dobiju od nje“, ističe Reljić uz opasku da je sve to „bulažnjenje“ ljudi kojima nije bitan ni njihov narod, pa što bi im bili bitni tuđi.
Naš sagovornik ukazuje i na činjenicu da je EU po pitanju Ukrajine sada potpuno podeljena - a setimo se da su bili vrlo jedinstveni kad je sve počelo, drugim rečima, da niko nije smeo da kaže ništa protiv.
„A sada imaju raspad. Ima nekoliko država koje se javno protive nastavku pomaganja Ukrajini a onda imate i unutar država EU faktički narodne pobune protiv toga šta po ovom pitanju rade njihovi politički izabranici,“ napominje Reljić.
U skandaloznom članku za francuski časopis „L Obs“ Borelj je takođe naveo podatak da je EU do sada pružila Ukrajini podršku vrednu oko 30 milijardi evra i obučila skoro 40.000 ukrajinskih vojnika. Predložio je i da se ukrajinskoj vojsci da još više ofanzivnog oružja neophodnog za zauzimanje teritorija, uključujući rakete velikog dometa i druge savremene sisteme naoružanja.
Protest poljoprivrednika u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2024
SVET
Haos ispred Evropskog parlamenta: Poljoprivrednici blokirali zgradu, gađali je jajima /video, foto/
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2024
RUSIJA
Zaharova: Boreljova izjava o pomirenju Rusije i Ukrajine ─ monstruozna
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2024
RUSIJA
Borelj: Ideje o mogućem pomirenju Rusije i Ukrajine – pogrešne
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala