- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Borelj: Ideje o mogućem pomirenju Rusije i Ukrajine – pogrešne

© AP Photo / Olivier HosletŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2024
Pratite nas
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj smatra da su ideje o pomirenju Rusije i Ukrajine – pogrešne. Diplomata je izneo svoje gledište u kolumni za francuski magazin „Lobs“.
„Ponovo slušamo da Ukrajina ne može pobediti i da podrška Zapada neće potrajati. Ponovo se javljaju iskušenja vezano za pomirenje. Te ideje su bile pogrešne 2022. godine i ostaju pogrešne i danas. Ne treba da im dozvolimo da određuju našu politiku u vezi Ukrajine“, navodi Borelj.
Po njegovim rečima, teško da neko „može ozbiljno da poveruje“ da Rusija „traži kompromis“ u trenutnoj situaciji.
„Umesto da težimo pomirenju, treba da se prisetimo lekcija koje smo naučili u 2022. godini kako bismo izbegli ponavljanje grešaka i udvostručili napore u oblastima u kojima smo ostvarili uspeh“, piše Borelj.
On takođe tvrdi da je sukob u Ukrajini „učvrstio transatlantsko jedinstvo“. Borelj je napomenuo da je EU do sada pružila Ukrajini podršku vrednu oko 30 milijardi evra i obučila skoro 40.000 ukrajinskih vojnika na teritoriji zajednice.
Moskva je ranije više puta isticala da je spremna za pregovore, ali je Kijev uveo zakonsku zabranu na njih. Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore, za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog.
Pogledajte još:
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2024
SVET
Borelj: EU ne vidi svetlo na kraju ukrajinskog tunela
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala