- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

RPC: Opstanak tradicionalne porodice je važniji od svega

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaKupola Verhospaskog sabora u Moskvi
Kupola Verhospaskog sabora u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2024
Pratite nas
Drvo porodičnog života koje je iščupano u poslednjih više od 100 godina, treba ponovo posaditi i brinuti se o njemu na sve načine i svim snagama, izjavio je u intervjuu Sputnjiku Predsednik sinodalnog odseka Moskovske patrijaršije za crkvene veze sa društvom i medijima Vladimir Legojda.
On je povodom prvog ferbuara, kada se obeležava 15. godišnjica ustoličenja patrijarha Moskovskog i cele Rusije Kirila ispričao sa kakvim se izazovima i pretnjama suočavaju ruska crkva i društvo.
Vladimire Romanoviču, za proteklih 15 godina, prema vašem mišljenju, Ruska pravoslavna crkva i naše društvo uopšte suočavali su se sa najozbiljnijom pretnjom?
–Jedina pretnja po nas, verujuće je da se stavimo van Crkve. Što se tiče društva, tu postoji mnoštvo mišljenja. Smatram da je glavna pretnja svakoj dobroj perspektivi da ne zaboravimo da je odsustvo vere kroz koje smo prošli u XX veku, put ka duhovnom uništenju i društvenoj propasti.
Situacija u Ukrajini i u pribaltičkim zemljama nastavlja da se pogoršava, vlasti ovih država sprečavaju aktivnosti kanonske pravoslavne Crkve. Može li se reći da RPC tamo gubi svoje pozicije? Ako je tako, šta se može uraditi trenutno i ubuduće kako bi se zaustavio ovaj proces?
– U pribaltičkim zemljama se na pravoslavne zajednice koje su na neki način povezane sa ruskom crkvom, vrši pritisak. Ova politika je deo takozvanog ukidanja ruske kulture. Političke snage koje su tako glasno i bučno slavile rušenje Berlinskog zida, sada same dižu zid između Rusije i Zapada. Pokušaji da se kao politički taoci uzmu verujući koji sigurno ničemu ne prete je dokaz slabosti i nesigurnosti u svoj stav. O slobodi savesti ne treba ni govoriti.
Gajite li nadu da ćete u bliskoj budućnosti posetiti Ukrajinu, njene svetinje, pomoliti se u Kijevsko-pečerskoj lavri?
–Nezahvalno je davati prognoze. Ali, za verujućeg čoveka nema prepreka, svetitelji Kijevsko-pečerske lavre su u našim srcima i molitvama, oni su sa nama u istoj Crkvi, čak iako su njihove svete mošti ukrali raskolnici.
Kako patrijarh Kiril ocenjuje trenutne događaje na Svetoj zemlji, u pojasu Gaze?
–Crkva se uvek zalagala i zalagaće se za mir na Svetoj Zemlji, a takođe će pružati podršku Jerusalimskoj patrijaršiji, žaliti zbog svih žrtava ovog sukoba. Kako je presveti patrijarh izjavio nedavno na sastanku verskih lidera sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, treba da izbegavamo situacije u kojima se arapsko-izraelska konfrontacija može preneti na rusko tlo. Smatram da su sa tim saglasne sve verske zajednice u našoj zemlji.
Čime se može objasniti talas geopolitičke napetosti, nasilja, ratova, trke za naoružanjem u raznim krajevima sveta, izjave o pretnji od trećeg svetskog rata, nuklearnog rata? Da li sveštenstvo ozbiljno shvata ovu pretnju, šta se preduzima u cilju njenog sprečavanja?
– Naše vreme možda više nego neka druga vremena karakterišu laž i propaganda o uzrocima rata i konfrontacija.Informacione tehnologije automatizovale su proces dehumanizacije oponenta i širenja neistina.
Crkva poziva vojnike koji verno služe otadžbini da ne podležu iskušenju zverske mržnje prema protivniku. Čak i na liniji fronta ima mesta za milosrđe.
U Rusiji je 2024. godina proglašena Godinom porodice, predsednik je potpisao ukaz o podršci porodica sa mnogo dece. Šta vi mislite, šta je potrebno učiniti u ovoj oblasti, u periodu pred nama?
–Država treba da prepozna da je opstanak tradicionalne porodice važniji, nego čak i globalno zagrevanje, formiranje multipolarnog sveta i tako dalje. Polazeći od toga, treba da budu uspostavljeni prioriteti, a njihova realizacija može se izmeriti samo koeficijentom nataliteta. Dok je on ohrabrujuć, znači da treba činiti sve što je moguće i u privredi, socijalnom osiguranju, društvenim tehnologijama. Drvo porodičnog života koje je iščupano u poslednjih više od 100 godina, treba ponovo posaditi i brinuti se o njemu na sve načine i svim snagama.
Patrijarh Kiril je pozvao na punu realizaciju zakona o zabrani LGBT pokreta, zabrani usvajanja dece iz Rusije u zemljama gde postoji rodna ideologija i gde je dozvoljena promena pola, kao i na jačanje borbe protiv abortusa. Koliko su efikasne ograničavajuće mere i hoće li one ljude odgurnuti ili oterati u još opasniju ilegalnu medicinu?
–Ljudska kultura je kao pojava izgrađena na tabuima, koji su stari koliko i civilizacija. Odjednom su, počev od Nove ere i, verovatno, sada u naše vreme, počeli da naročito uverljivo dokazuju da su zabrane glavno zlo. Podsetiću da je najmanje zabrana postojalo među primitivnim ljudima. Da li je to cilj našeg kretanja? Bog je čoveku dalo slobodu izbora, ali Spasitelj nikada nije pozivao na ukidanje zakona, kako niko ne bi imao nepotrebne prepreke da se opredeli u korist greha i zla. Svaki greh se može time objasniti.
Pogledajte i:
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2024
RUSIJA
Putin dao savet kako vaspitati sina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala