- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Rusija ne planira da rasporedi nuklearno oružje u druge zemlje - osim u Belorusiju

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaRaketni sistem "Iskander M"
Raketni sistem Iskander M - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2024
Pratite nas
Rusija ne planira da svoje nuklearno oružje rasporedi u druge zemlje, osim Belorusije, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije, predstavnik Rusije u BRIKS-u Sergej Rjabkov na pres konferenciji nakon prvog zasedanja.
Diplomata je naveo da Rusija pokazuje maksimalnu odgovornost po pitanju raspoređivanja taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji.

„Raspoređivanje taktičkog nuklearnog naoružanja na teritoriji Belorusije se odvija u okviru suprotstavljanja sve agresivnijoj i sve opasnijoj aktivnosti Severnoatlantskog saveza na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, sprovođenju težnje Alijanse da nanese strateški poraz Rusiji, proširenju prakse zajedničkih nuklearnih misija NATO-a i još mnogo toga. Sa Minskom smo odlučili da rasporedimo nuklearno oružje u Belorusiji i to je u vezi sa linijom kolektivnog Zapada. Razlika između nas i NATO je velika, mi pokazujemo maksimalnu odgovornost“, podvukao je zamenik ruskog ministra.

Rjabkov je pojasnio da Moskva i Minsk preduzimaju te akcije u okviru jedinstvene Savezne države koja ima zajednički bezbednosni prostor. Zajedničke nuklearne misije NATO-a se sprovode na teritoriji i u vazdušnom prostoru država koje su sebe „proglasile za nenuklearne zemlje u smislu Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja“.
„Sada zapadna grupa i njihovi američki podstrekači žele da tu praksu prenesu na Azijsko-pacifički region. To umnožavanje nuklearnih alijansi ili kvazi-alijansi u mnogim tačkama sveta je odraz agresivnosti, neprijateljstva prema mirnom razvoju onih zemalja koje se zalažu za jednakost, uzajamno poštovanje i postepeni put civilizacijskih kretanja“, zaključio je on.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 25. marta 2023. godine objavio da će Moskva, na zahtev Minska, rasporediti svoje taktičko nuklearno oružje u Belorusiji, kao i da je to slično tome što SAD već dugo rade na teritoriji svojih saveznika. Moskva je Minsku predala raketni kompleks „iskander“, koji može da nosi nuklearno oružje i pomogla je da se beloruski avioni modernizuju kako bi mogli da nose specijalnu municiju.
Pogledajte i:
Balističke rakete Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2024
RUSIJA
Rusija i Belorusija zajedno u odbrani - ključno nuklearno oružje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala