- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Makron postavio Kijevu uslov i zapretio vraćanjem carina

© AP Photo / Susan WalshPredsednik Francuske Emanuel Makron
Predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2024
Pratite nas
Ako uvoz iz Ukrajine bude destabilizovao tržište i stvarao nepoštenu konkurenciju za evropske proizvođače, EU može vratiti carine za ukrajinsku robu, saopštio je predsednik Francuske Emanuel Makron.
Makron je istakao da poljoprivrednici koji protestuju traže da „pravila budu ista za sve“, što je dovelo do potrebe da se „pažljivo analizira uvoz prehrambenih proizvoda iz Ukrajine“.

„Dogovorili smo se da uvedemo stroža pravila kako bismo izbegli direktnu zloupotrebu i destabilizaciju tržišta. Dogovorili smo se da se uvede mehanizam pojačane zaštite za žitarice, što će omogućiti da se interveniše ako žito iz Ukrajine na evropskom tržištu ozbiljno destabilizuje cene i stvori nelojalnu konkurenciju. Što se tiče piletine i šećera, dogovorili smo zaštitne mehanizme na osnovu obima uvoza iz 2022. i 2023. godine. Prekoračenje tih utvrđenih obila omogućiće nam da vratimo carine“, rekao je Makron na konferenciji nakon samita EU u Briselu.

On je naglasio da je Francuska spremna da pruža pomoć kijevskim vlastima u kontekstu aktuelnog sukoba, ali da će je obustaviti u slučaju nelojalne konkurencije, koja donosi profit nekolicini milijardera i velikih proizvođača.
Makron je ranije irekao da će Francuska zahtevati od šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen „jasne mere” za regulisanje „destabilišućeg uvoza” iz Ukrajine, kao i revidiranje sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i Latinske Amerike usled pogoršanja situacije sa protestima poljoprivrednika u Evropi.
Pogledajte još:
Žetva pšenice u Kramatorsku - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ukrajina bi zbog prehrambenog embarga mogla da gubi 230 miliona dolara mesečno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala