- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ukrajina bi zbog prehrambenog embarga mogla da gubi 230 miliona dolara mesečno

© AFP 2023 / ANATOLII STEPANOVŽetva pšenice u Kramatorsku
Žetva pšenice u Kramatorsku - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2023
Pratite nas
Gubici Ukrajine od embarga na poljoprivredne proizvode, koji su uvele Slovačka, Mađarska i Poljska, mogli bi da iznose i do 230 miliona dolara mesečno – skoro isto koliko zemlja zarađuje kvartalno na tranzitu gasa, pokazuju proračuni zasnovani na podacima statističkih službi tih zemalja.
Najveće gubitke Ukrajina bi mogla da pretrpi zbog poljskog embarga, koji uključuje pšenicu, kukuruz, pšenično brašno, repicu, suncokretovo seme, kao i krmiva. Prošle godine u periodu od septembra do decembra Poljska je od Ukrajine kupovala ovu robu u proseku za 112 miliona dolara.
Zabrana Mađarske obuhvata uvoz 24 vrste proizvoda, uključujući žitarice, nekoliko vrsta semena, šećer, ulje i med, a Ukrajinu bi mogla da košta 89 miliona dolara mesečno, što je prosečna količina ukrajinske robe kupljene krajem prošle godine. Slovačka je zabranila uvoz samo pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta, pri čemu je Ukrajina u proseku u poslednja četiri meseca 2022. godine izvozila ove robe u vrednosti od 26,4 miliona dolara.
Ukrajina će pretrpeti glavne potencijalne gubitke od embarga istočnoevropskih zemalja na kukuruz – kupovina ove žitarice od ove tri zemlje u proseku je iznosila 100 miliona dolara mesečno krajem prošle godine. Drugi proizvod po značaju je uljana repica, čija je prosečna mesečna vrednost uvoza iznosila oko 74,5 miliona dolara u periodu septembar-januar 2022. Značajan iznos za sve zemlje davao se i na seme suncokreta (25,6 miliona dolara mesečno), pšenicu (16,2 miliona dolara mesečno), a za Mađarsku i suncokretovo ulje (3,5 miliona dolara).
Sve u svemu, zabrana uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine od strane Mađarske, Poljske i Slovačke mogla bi koštati ovu zemlju u proseku 227,2 miliona dolara mesečno. To je skoro isti iznos koliko je od tranzita gasa za tromesečje prošle godine dobijao „Naftogas“ – 234,4 miliona dolara, sledi iz analize izveštaja kompanije.
Evropska komisija je 15. septembra odlučila da ne produžava ograničenja na uvoz četiri vrste ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u nekoliko pograničnih zemalja EU, ali je Kijev obavezala da uvede mere kontrole izvoza. Posle toga, vlasti Slovačke, Mađarske i Poljske objavile su da jednostrano produžavaju zabranu. Mađarska je proširila zabranu na nacionalnoj osnovi; na spisku se nalaze 24 proizvoda kojima je zabranjen uvoz. Osim žitarica, na listi su razne vrste mesa, živina, jaja, med, povrće i vino.
Ukrajinsko Ministarstvo ekonomije je posle odluke Mađarske, Poljske i Slovačke da zabrane uvoz ukrajinskog žita objavilo da je Kijev podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) protiv tih zemalja.
Više o tome kome je namenjeno ukrajinsko žito s uranijumom pogledajte u emsiji „Moj pogled na Rusiju“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala