- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova Zapadu: Ne pripisujte Rusiji bolesne fantazije o sukobu sa NATO

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2024
Pratite nas
Portparol Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova pozvala je zapadne političare da ne pripisuju Rusiji bolesne fantazije o mogućem sukobu sa NATO i, objavljujući ovakva saopštenja da obavezno istaknu da je to njihovo gledište.
„Plaše Evropljane, kako to formulišu, ‘ruskom okupacijom' značajnog dela teritorije Starog sveta. Kako vidimo, političke i javne ličnosti u zemljama NATO i Evropske unije koje su pod uticajem Vašingtona, počele su aktivno da govore poslednjih nekoliko nedelja upravo na ovu temu i da se izjašnjavaju u smislu neophodnosti pripreme ili rata protiv naše zemlje, ili nekog sukoba, još jednog kruga napetosti i tako dalje“, istakla je Zaharova na brifingu.
Ona je poručila zemljama kolektivnog Zapada, a pre svega, zemljama EU da ih Moskva poziva da ukoliko jednostrano ili tokom aktivnosti u sklopu NATO govore o ovakvim stvarima, da se potrude da istaknu da je to njihov stav i namera.
„Ali, ni na koji način ne namećite tu ideologiju nama i ne pripisujte vaše bolesne fantazije našoj zemlji“, naglasila je portparol.
Prema njenoj proceni, ovakve izjave su potrebne samo da bi se imao osnov za izvlačenje novca iz evropskih budžeta za pomoć Kijevu.

„Radi se o tome da je neophodno da se iscedi, izvuče poslednji novac za pomoć kijevskom režimu, jer je Vašington saopštio da sada ne može time da se bavi. Ali, članice NATO to treba obavezno da urade“, smatra Zaharova.

Vojne vežbe NATO „Stedfest defender“ su najveći manevri Alijanse poslednje decenije. U njima učestvuje 90.000 vojnika.
Ranije je šef Vojnog komiteta NATO, admiral Rob Bauer priznao da su novi odbrambeni planovi Alijanse, odobreni u leto prošle godine, napravljeni pre svega za slučaj da dođe do sukoba sa Rusijom.
Pogledajte i:
NATO trupe - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2024
RUSIJA
Čudna „logika“ NATO: Stoltenberg objasnio povećanje prisustva Alijanse kod ruskih granica
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala