- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Čudna „logika“ NATO: Stoltenberg objasnio povećanje prisustva Alijanse kod ruskih granica

© AP Photo / Mindaugas KulbisNATO trupe
NATO trupe - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2024
Pratite nas
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg objasnio je da Alijansa jača prisustvo kod granica Rusije jer navodno želi da spreči eskalaciju i vojni sukob.
„Nakon početka invazije na Ukrajinu pre skoro dve godine, u februaru 2022. godine, za NATO su postala očigledna dva zadatka: prvi je podrška Ukrajine, a drugi da spreči eskalaciju i totalni rat između NATO i Rusije“, rekao je Stoltenberg u sedištu vojnog bloka u Briselu.
Kako je dodao, NATO realizuje taj zadatak tako što jača svoje istočno krilo, ulaže u odbranu i održava nove vojne vežbe.
Stoltenberg je istovremeno naglasio da Alijansa trenutno ne vidi direktnu pretnju od Rusije po svoje zemlje članice.
„Ne vidimo direktne i neposredne pretnje po bilo koga od saveznika. Pažljivo pratimo akcije Rusije, pojačavamo obazrivost i naše prisustvo na istočnom krilu Alijanse, ali cilj je upravo da sprečimo bilo kakav napad na bilo kog saveznika“, napomenuo je on.
Takođe je potvrdio da će krajem ove nedelje početi najveće vojne vežbe NATO u poslednjoj deceniji u kojima će učestvovati 90.000 ljudi. Moskva je upozoravala da vežbe takvog obima povećavaju rizik od vojnih incidenata, ali da takve provokativne demonstracije sile ne mogu da uplaše Rusiju.
Ranije je šef Vojnog komiteta NATO, admiral Rob Bauer priznao da su novi odbrambeni planovi Alijanse, odobreni u leto prošle godine, napravljeni pre svega za slučaj da dođe do sukoba sa Rusijom.
Poslednjih godina Rusija je više puta ukazivala na nezapamćenu aktivnost NATO-a na svojim zapadnim granicama. Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog gomilanja snaga Alijanse u Evropi. Kremlj je napomenuo da Rusija nikome ne preti, ali da neće ignorisati akcije koje su potencijalno opasne po njene interese. Ruski zvaničnisi su upozoravali da je NATO usmeren na konfrontaciju. Kako je naglasio portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, dalje širenje bloka neće doneti veću bezbednost Evropi.
Pogledajte još:
Rusija NATO ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2024
SVET
Šokantno upozorenje iz NATO-a: Budite spremni na totalni rat protiv Rusije u narednih 20 godina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala