- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Udarni helikopteri Ka-52 u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Oboreno 17 projektila iznad Sevastopolja; Najveće borbe se vode za Avdejevku

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 707. Ruska artiljerija napredovala je do prvih položaja ukrajinskih oružanih snaga kod Artjomovska. Tokom proteklog dana ruski PVO sistemi uništili su 21 ukrajinski dron iznad pet oblasti Rusije. U protekla 24 časa na svim pravcima poginulo je i ranjeno 885 ukrajinskih vojnika.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:28 31.01.2024
Dve bespilotne letelice su oborene dok su letele na maloj visini u Nižnjegorodskoj oblasti, žrtava nije bilo, rekao je Sputnjiku izvor, upoznat sa situacijom na terenu.
22:22 31.01.2024
Visokoprecizni projektili GLSDB su na putu za Ukrajinu, rekla je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland.
„Male bombe su na putu ka frontu“, rekla je Nulandova novinarima u Kijevu.
20:39 31.01.2024
Predsednik Rusije Vladimir Putin otvorio je putem video veze ortopedski centar u Donjecku, medicinski centar u Mariupolju i studentski dom u Melitopolju.
Otvaranje novih javnih i stambenih objekata obavljeno je u sredu putem video linka u okviru sastanka o društveno-ekonomskom razvoju novih regiona.
Pored toga, ruski predsednik je pozvao ruske banke da otvaraju svoje filijale u Donbasu i Novorusiji.
18:32 31.01.2024
Ukrajinske oružane snage pokrenuće novu kontraofanzivu na proleće, rekao je za Telegraf šef ukrajinske obaveštajne službe Kiril Budanov.
Rekao je da Rusija ide napred.
„Ovo će se završiti, a onda ćemo početi“, rekao je Budanov.
List primećuje da Ukrajina nije izvela veće ofanzivne operacije od kraja svoje protivofanzive prošlog leta. Ona je prešla na strategiju „aktivne odbrane“ i gradi velika utvrđenja.
18:13 31.01.2024
Ruske oružane snage su u noći 31. januara pogodile u Harkovu nekoliko vojnih objekata i kancelariju, gde je često boravilo strano vojno osoblje, rekao je za Sputnjiku koordinator proruske gerile u Nikolajevu Sergej Lebedev, pozivajući se na podatke svojih kolega iz Harkova.
"Prema izveštajima naših drugova iz Harkova, bilo je pet eksplozija. Zabeleženi su pogoci u području Harkovskog traktorskog kombinata - tamo se remontuje vojna tehnika, a skladišti se i municija, gorivo i maziva", saopštio je sagovornik agencije.
17:46 31.01.2024
"Oko 17.00 časova po moskovskom vremenu sprečen je pokušaj terorističkog napada sa 20 avionskih navođenih projektila protiv ciljeva na teritoriji Rusije", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Dežurni PVO sistemi oborili su 17 ukrajinskih projektila iznad Crnog mora i još 3 iznad Krimskog poluostrva. Fragmenti su pali na teritoriju kasarne u području Ljubimovka na Krimu. Ruski avioni nisu oštećeni, napominje Ministarstvo.
17:45 31.01.2024
Prema preliminarnim informacijama, iznad Sevastopolja je oboreno više od 6 projektila, saopštio je gubernator grada Mihail Razvožajev.
17:01 31.01.2024
Ekonomist: Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni odbio je ponudu Vladimira Zelenskog da preuzme mesto sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu. Pored toga, načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov je u poslednjem trenutku odbio da preuzme mesto glavnokomandujućeg oružanih snaga zemlje.
16:47 31.01.2024
Avdejevka je jedna od najvažnijih oblasti u kojoj se trenutno vode borbe, rekao je kandidat za predsednika Rusije i aktuelni šef države Vladimir Putin, ističući podvige tamošnjih boraca.
„Jedno od najvažnijih područja na kome se trenutno vode borbe je Avdejevka. Grupa „Veterani“ – ide ispred naših trupa, pretekla ih, probila odbranu neprijatelja i stigla do predgrađa Avdejevke, zauzela 19 kuća i uspešno ih brani“, rekao je on na sastanku sa članovima Izbornog štaba.
Putin je dodao da se tamošnja ruska vojska „bori kako treba“.
"Takvi ljudi, naravno, treba da budu uključeni u obrazovanje mladih, mlađe generacije", rekao je on.
15:51 31.01.2024
Gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev saopštio je da ruski sistemi protivvazdušne odbrane dejstvuju u gradu.
Gubernator je pozvao stanovnike da ostanu mirni.
14:15 31.01.2024
Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinski dron avionskog tipa iznad Belgorodske oblasti Rusije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
13:49 31.01.2024
Neslaganje između ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i glavnog komandanta ukrajinske vojske Valerija Zalužnog na sastanku u ponedeljak pojavilo se oko pitanja koliko ljudi treba mobilisati tokom ove godine.
Zalužni je insistirao da je neophodno da bude mobilisano više od 500.000 ljudi, dok je Zelenski tvrdio da to nije praktično imajući u vidu nestašicu uniformi i naoružanja, piše „Vašington post“ pozivajući se na izvore.
List ističe da Zelenski namerava da smeni Zalužnog kako bi izvršio uticaj na saveznike Kijeva.
„Tokom razgovora sa Zalužnim u ponedeljak Zelenski je rekao da su Ukrajinci umorni od ratnih dejstava, a međunarodni sponzori su usporili slanje pomoći, tako da će možda, novi komandant poboljšati situaciju“, navodi se u članku.
13:39 31.01.2024
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je kao rezultat pregovora iz zarobljeništva vraćeno 195 ruskih vojnika.
„Kao rezultat pregovaračkog procesa, 31. januara je sa teritorije pod kontrolom kijevskog režima vraćeno 195 ruskih vojnika, koji su bili u životnoj opasnosti u zarobljeništvu. U zamenu je predato tačno 195 ratnih zarobljenika Oružanih snaga Ukrajine“, precizira se u saopštenju.
Razmenjeni vojnici će vojnim avionima biti prebačeni u Moskvu radi lečenja i rehabilitacije.
13:30 31.01.2024
12:56 31.01.2024
Novi predlog Evropske komisije o uvozu robe iz Ukrajine omogućiće članicama Evropske unije da preko EK aktiviraju proceduru uvođenja ograničenja u slučaju problema na nacionalnom tržištu, saopštio je na brifingu u Briselu potpredsednik EK Margaritis Shinas.
Prethodno je EK predložila da se na godinu dana, do juna 2025. godine, produži bescarinski uvoz robe iz Ukrajine uz brojne „zaštitne mere“ za evropske zemlje.
12:02 31.01.2024
Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije, gubici ukrajinskih snaga ─ do 895 vojnika:
Ruske snage zauzele su povoljnije položaje na krasnolimanskom pravcu;
Ukrajinske snage su na južnodonjeckom pravcu ubile i ranile do 115 vojnika, a uništena su dva oklopna vozila i dva automobila;
Na prednjem kraju donjeckog pravca ruske snage poboljšale su položaje, gubici ukrajinskih snaga iznose do 310 vojnika, a uništeno je deset automobila i samohodno oruđe „gvozdika“;
Na krasnolimanskom pravcu ukrajinske snage izgubile su do 280 vojnika, odbijena su tri napada jurišnih grupa i uništena dva oklopna vozila i sedam automobila;
Ruski PVO sistemi oborili su tokom proteklog dana devet raketa „hajmars“ i 81 ukrajinski dron;
Na kupjanskom pravcu ruske snage odbile su šest napada ukrajinskih snaga. Ubijeno je i ranjeno do 80 ukrajinskih vojnika i uništen jedan tenk, tri automobila, samohodno artiljerijsko oruđe AS-90 britanske proizvodnje i haubica M777 američke proizvodnje;
Ruska vojska uništila je skladište raketnog i artiljerijskog naoružanja ukrajinskih snaga na hersonskom pravcu. Takođe je ubijeno i ranjeno do 30 vojnika i uništeno pet automobila;
Ruske snage uništile su raketni sistem „iris T“ nemačke proizvodnje;
Na zaporoškom pravcu poginulo je i ranjeno do 80 ukrajinskih vojnika, a uništen je jedan tenk, tri oklopna vozila, dva automobila i haubica D-30.
11:34 31.01.2024
Zamenik američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland doputovala je u Kijev.
11:18 31.01.2024
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na teritoriji cele Ukrajine.
11:14 31.01.2024
Mnogo je pitanja u vezi sa vestima o glavnokomandujućem Oružanih snaga Ukrajine Valeriju Zalužnom, pri čemu je očigledno da režim u Kijevu ima problema, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
„Naravno, Kremlj prati ove vesti. Još uvek ima mnogo pitanja. Jedna stvar ostaje očigledna: kijevski režim ima mnogo problema, tamo nije sve u redu“, ocenio je Peskov.
Prema njegovim rečima, neuspela kontraofanziva i problemi ukrajinskih snaga na frontovima dovode do rastućih protivrečnosti u Kijevu.
„Očigledno je da neuspela kontraofanziva i problemi na frontovima dovode do rastućih protivrečnosti među predstavnicima kijevskog režima – kako u vojnom tako i u civilnom rukovodstvu. Ove protivrečnosti će rasti kako se uspešno bude nastavljala specijalna vojna operacija“, rekao je Peskov, komentarišući vestima o sudbini Zalužnog.
10:56 31.01.2024
Linija razdvajanja se svodi na geopolitiku... - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Holandija: Kijevu će godinama biti potrebna vojna pomoć
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala