- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Holandija: Kijevu će godinama biti potrebna vojna pomoć

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaLinija razdvajanja se svodi na geopolitiku...
Linija razdvajanja se svodi na geopolitiku... - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2024
Pratite nas
Holandska ministarka odbrane Kaisa Olongren izjavila je na neformalnom sastanku evropskih ministara odbrane u Briselu da bi EU trebalo da se pripremi za dugotrajni sukob u Ukrajini i planira pomoć u isporuci oružja Kijevu u godinama koje dolaze.
„Prošle godine potrošili smo više od 350 miliona evra na municiju i proizvodnju oružja. Danas ćemo razgovarati i o ovom pitanju, jer vidimo značajno povećanje proizvodnje, što znači značajno povećanje isporuke oružja Ukrajini. .. Intenzivne vojne operacije se odvijaju svakog dana. Veoma dobro shvatam hitnost da Ukrajina ima više oružja“, istakla je ministarka pre početka sastanka.
Prema njenim rečima, Evropa treba da se spremi na to da će se u Ukrajini voditi dugoročan vojni sukob.
„Ali mi ćemo biti uz njih i takođe ćemo moći da planiramo (pomoć Ukrajini), ako bude potrebno, godinama unapred... Čak i ako sada proizvodnja i isporuka naoružanja mogu da potraju, mislim da treba tražiti svaku priliku da se proizvodnja poveća iubrza“, dodala je Olongren.

O isporuci F-16

Holandska ministarka potvrdila je da će lovci F-16 biti isporučeni Ukrajini ove godine.
„Radimo dosta na ovome i Ukrajinci takođe mnogo rade. Uverena sam da će se to desiti ove godine, ali ne mogu još da navedem konkretan datum ili vreme“, odgovorila je Olongren na pitanje novinara kada će Holandija Kijevu isporučiti lovce F-16.
Krajem decembra holandski premijer Mark Rute je rekao da je obavestio ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog o odluci njegove zemlje da pripremi prvih 18 lovaca F-16 za isporuku Ukrajini. Hag je napomenuo da se očekuje da će prvi lovci biti poslati Kijevu2024. godine.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala