- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šojgu sa kineskim kolegom: Rusko-kineski odnosi najbolji u celoj istoriji, širimo vojnu saradnju

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar odbrane Rusije Sergej Šojgu
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2024
Pratite nas
Trenutni rusko-kineski odnosi su najbolji u celoj istoriji, koordinacija dve zemlje stabilizuje situaciju na međunarodnoj sceni i doprinosi smanjenju konfliktnog potencijala, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu tokom onlajn-razgovora sa kineskim kolegom Dong Džunom.
„Usmereni smo na bezuslovnu realizaciju svih postignutih dogovora, koji formiraju dugoročne ciljeve u oblasti nacionalnog razvoja i bezbednosti“, istakao je Šojgu.
Prema njegovim rečima, ključnu ulogu u jačanju strateških veza igraju poverljivi kontakti lidera dve zemlje, kineskog predsednika Si Đinpinga i ruskog lidera Vladimira Putina.
Ruski ministar je ocenio da Moskva i Peking razvijaju saradnju u vojnoj sferi u svim pravcima.
Istovremeno, on je istakao da dejstva Rusije i Kine nisu usmerena protiv trećih strana.
„Mi, za razliku od nekih zapadnih država, ne stvaramo vojne blokove“, naglasio je Šojgu.
On je kazao da računa na najbližu i najplodonosniju saradnju sa kineskim kolegom.
Ministar odbrane Rusije ovom prilikom čestitao je kineskom ministru imenovanje na dužnost i izrazio uverenost u proširenje bilateralne vojne saradnje.

Kina nastavlja da podržava Rusiju po ukrajinskom pitanju

Prema rečima kineskog ministra, Oružane snage Kine i Rusije treba da imaju značajniju ulogu u održanju globalne bezbednosti i stabilnosti.
On je naglasio da Kina neće odustati od podrške Rusije po pitanju ukrajinskog sukoba, uprkos pritisku Sjedinjenih Američkih Država i saradnji Pekinga i Evropske unije u oblasti odbrane koja je ugrožena.
Ministar odbrane Kine naglasio je da Peking oseća jaku podršku Moskve kad je reč o tajvanskom, kao i drugim pitanjima koja se tiču ključnih kineskih interesa.
On je takođe istakao da ruska i kineska vojska treba odlučnije da reaguju na globalne izazove, konstantno jačaju strateško uzajamno poverenje, nastavljaju proširenje praktične saradnje i unapređenje odnosa među oružanim snagama dve zemlje do višeg nivoa.
Ističe se da su obe strane tokom razgovora takođe razmenile stavove o međunarodnim i regionalnim pitanjima od obostranog interesa.
Admiral Dong Džun imenovan je za novog kineskog ministra odbrane 29. januara, a od 2021. godine bio je na poziciji glavnokomandujućeg ratne mornarice Narodno-oslobodilačke armije Kine.
Ministri spoljnih poslova Rusije i Kine, Sergej Lavrov i Vang Ji - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2024
RUSIJA
Lavrov razgovarao sa kineskim kolegom: Moskva i Peking se izborile sa spoljnim izazovima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala