- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov razgovarao sa kineskim kolegom: Moskva i Peking se izborile sa spoljnim izazovima

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistri spoljnih poslova Rusije i Kine, Sergej Lavrov i Vang Ji
Ministri spoljnih poslova Rusije i Kine, Sergej Lavrov i Vang Ji - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2024
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarao je telefonom sa kineskim kolegom Vangom Jijem, strane su istakle poseban značaj strateške saradnje Rusije i Kine za formiranje pouzdanih osnova evroazijske bezbednosti, saopštila je ruska diplomatska služba.
U saopštenju se navodi da su ministri naglasili poseban značaj rusko-kineske strateške saradnje za uspostavljanje pravednog multipolarnog svetskog poretka, a posebno za formiranje pouzdanih osnova evroazijske bezbednosti.
Strane su istakle da odbacuju konfrontacionu politiku zapadnog bloka prema Rusiji i Kini, kao i pokušaje Zapada da se njihov razvoj obuzda sankcijama, namernim provokacijama i drugim nelegitimnim metodama.
Ministri su, takođe, razmotrili raspored predstojećih kontakata na najvišim nivoima, dodaje se u saopštenju Ministarstva.
Ruski i kineski ministar istakli su da se bilateralna trgovinsko-ekonomska saradnja uspešno bori sa spoljnim izazovima.
„Ministri su konstatovali da se bilateralna trgovinsko-ekonomska saradnja uspešno izborila sa spoljnim izazovima, a trgovinski promet između Rusije i Kine na kraju godine premašio je granicu od 200 milijardi dolara. Istaknut je značaj razvoja saradnje između Evroazijskog ekonomskog saveza i projekta ‘Pojas i put’“, zaključuje se u saopštenju.
Dvojica ministara razgovarala su o nizu aktuelnih međunarodnih pitanja, uključujući ukrajinsku krizu, palestinsko-izraelski sukob, situaciju oko Korejskog poluostrva i uopšte u Azijsko-pacifičkom regionu.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala