- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Svima jasno da je „mirovna formula Zelenskog“ — ultimatum Rusiji

© POOL / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2024
Pratite nas
Celom svetu je očigledno da „mirovna formula ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog“ koju nameće Zapad predstavlja samo ultimatum Rusiji, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.
„Sjedinjene Američke Države i saveznici nameću međunarodnoj zajednici famoznu ‘formulu Zelenskog’ i pokušavaju da istu tu formulu predstave kao jedini način za rešavanje sukoba. To što ovaj način nije ništa drugo nego ultimatum Rusiji, što je jednostavno nemoguće njegovo ispunjenje i nije na čast onima koji pokušavaju da se predstave kao spoljnopolitički zvaničnici i efikasni menadžeri, očigledno je svima“, rekao je Lavrov u govoru na prvom sastanku predstavnika članica BRIKS-a u okviru ruskog predsedavanja organizacijom.
On je dodao da se inicijative Brazila i Južnoafričke republike za rešavanje ukrajinskog sukoba zapadne zemlje čak i ne razmatraju na sastancima o takozvanoj „formuli mira Zelenskog“.
„Mirovna formula“, koju je razvio i promovisao Kijev, zahteva obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, obezbeđivanje evroatlantskih bezbednosnih garancija i stvaranje specijalnog tribunala za istragu „ratnih zločina“ koji se pripisuju Rusiji. U Moskvi „formulu mira“ Vladimira Zelenskog smatraju potpuno odvojenom od stvarnosti.
Moskva je ranije više puta isticala da je spremna za pregovore, ali je Kijev uveo zakonsku zabranu na njih. Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore, za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog.
Pogledajte i:
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Kremlj: Bez Rusije sastanci o „mirovnoj formuli“ Zelenskog — prazni razgovori
Američki dolar - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2024
RUSIJA
Rusija: Zapad koristi dolar kao oružje za rešavanje političkih zadataka
Izraelski vojnici hodaju pored tenka tokom kopnene ofanzive u Pojasu Gaze - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2024
RUSIJA
Lavrov: Realan rizik od još veće destabilizacije na Bliskom istoku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala