- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

EU će za godinu dana isporučiti Ukrajini samo polovinu obećane municije

© AP Photo / LIBKOSUkrainskie voennoslužaщie. Arhivnoe foto
Ukrainskie voennoslužaщie. Arhivnoe foto - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2024
Pratite nas
Evropska unija će od februara 2023. do marta 2024. isporučiti Ukrajini oko 500.000 komada artiljerijske municije, umesto obećanih milion, saopštio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.
„Prošle godine EU i zemlje članice obavezali su se da će isporučiti Ukrajini milion komada municije u roku od godinu dana. Prema poslednjim informacijama, a te cifre se svakodnevno menjaju, od marta prošle godine do sada isporučeno je 330.000 komada, što je trećina od našeg cilja. Očekujem da će do marta biti isporučeno još 200.000. Ukupna brojka će biti 530.000 komada, što je nešto više od 50 odsto od ciljanog“, kazao je Borelj.
Po njegovim rečima, sva ta municija je isporučena Kijevu iz postojećih zaliha EU. On je istakao da EU povećava industrijske kapacitete i da će do kraja 2024. godine proizvesti i dostaviti Ukrajini preko milion komada municije.
Takođe je dodao da Evropska unija i zemlje članice nameravaju da ove godine isporuče Ukrajini oružje u vrednosti od 21 milijardu evra.
„Institucije EU i zemlje EU zajedno su isporučile Ukrajini 2022. i 2023. godine oružje u vrednosti od 28 milijardi evra. Ta cifra raste i ove godine očekujemo da će dostići 21 milijardu za samo godinu dana“, kazao je Borelj.
Pored toga, EU će do kraja leta obučiti još 20.000 ukrajinskih vojnika. Prema tome, ukupan broj pripadnika Oružanih snaga Ukrajine koji će proći obuku u zemljama EU trebalo bi da dostigne 60.000.
Borelj je zaključio da je Ukrajini potrebna obimnija vojna pomoć koja će se brže isporučivati.
Ranije je šef evropske diplomatije rekao da bi pomirenje između Rusije i Ukrajine bilo greška. Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova kazala je da je izjava Borelja – monstruozna.
Pogledajte još:
Nemački kancelar Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Nemačka priznala: Ne možemo sami da snabdevamo Ukrajinu oružjem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala