- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Nemačka priznala: Ne možemo sami da snabdevamo Ukrajinu oružjem

© AP Photo / Markus SchreiberNemački kancelar Olaf Šolc
Nemački kancelar Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2024
Pratite nas
Ako Sjedinjene Američke Države i Evropska unija prestanu da snabdevaju Ukrajinu vojnom pomoći, Nemačka neće moći sama da se izbori sa tim, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc na debati u Bundestagu o usvajanju budžeta za 2024. godinu.
Šolc je izrazio uverenost da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena može da postigne dogovor o dodatnoj pomoći Kijevu, kao i da će članice EU na sutrašnjem vanrednom samitu podržati još jedan četvorogodišnji program pomoći Ukrajini, u okviru koga je predviđeno izdvajanje 50 milijardi evra.

„Ali, zamislite na trenutak da se to ne dogodi. U tom slučaju bi Nemačka postala najveći svetski dobavljač oružja Ukrajini. Dragi prijatelji, moramo učiniti sve moguće na međunarodnom nivou, kako ne bi došlo do ove situacije, jer bi bilo pretenciozno pretpostaviti da ćemo se sami izboriti sa tim“, istakao je on.

Krajem decembra američki državni sekretar Antoni Blinken izjavio je da je Ukrajini u 2023. godini isporučen poslednji paket vojne pomoći vredan 250 miliona dolara. Kako je upozorila Bela kuća, time su iscrpljena sredstva koja je imala na raspolaganju za podršku Kijevu. Takođe je istaknuto da neće biti novih isporuka oružja i municije Ukrajini dok Kongres ne odobri dodatna sredstva.
Monument Rodina-matь v Kieve - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Američki mediji: Ukrajini preti „sudnji dan“ zbog odsustva pomoći sa Zapada
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala