- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija povodom predsedavanja BRIKS-om: Neophodno smanjenje negativnih efekata usled upotrebe dolara

© Sputnik / Grigory Sysoev / Uđi u bazu fotografijaLogo BRIKS-a na Samitu u Johanesburgu
Logo BRIKS-a na Samitu u Johanesburgu - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2024
Pratite nas
Članice BRIKS-a će se usredsrediti na uvećanje udela nacionalnih valuta u trgovini unutar grupe, kako bi smanjile negativne efekte od upotrebe dolara u svetskom finansijskom sistemu, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.
On je podsetio da se od prvog januara 2024. godine pet novih zemalja pridružilo BRIKS-u: Egipat, Etiopija, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija.
„Prošireni BRIKS doprineće pravednijem i multipolarnijem svetskom poretku, koji će odražavati situaciju na globalnoj areni“, rekao je Rjabkov otvarajući sastanak sa predstavnicima BRIKS-a povodom predsedavanja Rusije grupom.
Rjabkov je precizirao da su jedan od prioriteta tokom ruskog predsedavanja organizacijom, koji će imati dugoročne pozitivne posledice po trgovinu i investicije u grupi, finansijski i ekonomski parametri saradnje.
On je dodao da će Rusija posebnu pažnju posvetiti razvoju saradnje u oblasti investicija i veštačke inteligencije, a takođe će raditi na ideji pokretanja Centra za industrijske kompetencije u okviru BRIKS-a .
Diplomata je podsetio da je tokom ruskog predsedavanja BRIKS-om planirano oko 200 aktivnosti, uključujući sastanak šefova inostranih poslova u junu u Nižnjem Novgorodu i samit grupe u oktobru u Kazanju.
Prema njegovim rečima, trenutno je 30 država zainteresovano za pridruženje ili razvoj saradnje sa BRIKS-om.

Kina: Potrebno promovisati Novu razvojnu banku grupe

Predstavnik Kine Ma Džaosjui smatra da je neophodno da se nacionalne valute koriste u obračunima među članicama BRIKS-a.
Pored toga, prema njegovim rečima, neophodno je jačati praktično partnerstvo u okviru organizacije, podržati aktivan rad i promovisati proširenje Nove razvojne banke (NBR) BRIKS-a.

Indija predstavila dva predloga

Predstavnik Indije Abišek Sing je na sastanku povodom predsedavanja Rusije organizacijom istakao da Nju Delhi predlaže stvaranje zajedničkog skladišta lekova za BRIKS, kao i da će informisati ostale članove grupe o detaljima.
Indijska strana je kao drugi predlog navela zajedničke napore na zaštiti velikih divljih mačaka.
Grupa BRIKS je od svog osnivanja 2006. godine prošla dva talasa širenja.
Prvobitnoj postavi, koja je uključivala Brazil, Rusiju, Indiju i Kinu, pridružila se Južnoafrička Republika 2011. godine. U avgustu 2023. još šest zemalja (Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Etiopija i Argentina) pozvano je da se pridruži bloku, ali je Argentina krajem decembra odbila da se pridruži. Od 1. januara u BRIKS predsedava Rusija.
Pogledajte i:
BRIKS  - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2024
RUSIJA
Kremlj: Veliki broj zemalja želi u BRIKS
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala