- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Veliki broj zemalja želi u BRIKS

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaBRIKS
BRIKS  - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2024
Pratite nas
Broj zemalja koje žele da sarađuju sa grupom BRIKS prilično je veliki – mnoge države smatraju da članstvo u tom bloku odgovara njihovim interesima, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Prilično je veliki broj onih koji žele da se povežu sa BRIKS. Drago nam je da je tako. To znači da mnoge zemlje smatraju da put ka članstvu u BRIKS odgovara njihovim nacionalnim interesima“, rekao je Peskov.

Komentarišući odluku Argentine da odbije poziv bloka da se pridruži, portparol Kremlja je istakao da Moskva žali zbog toga, ali da poštuje svaku odluku Buenos Ajresa.
„Naravno, to izaziva žaljenje, ali to je suvereno pravo Argentine i mi poštujemo svaku odluku Buenos Ajresa. Argentinci su izabrali svoje rukovodstvo, a ono smatra da im sada ne odgovara da učestvuju u ovom formatu“, ocenio je Peskov.
Takođe se osvrnuo na pisanja medija o tome da Saudijska Arabija navodno još nije donela konačnu odluku povodom članstva u BRIKS.
„Polazimo od toga da je Saudijska Arabija fokusirana na članstvo u bloku. Trenutno nemamo druge informacije“, objasnio je on.
Kako je dodao, Moskva nastavlja kontakte sa Rijadom.
„O toj temi je razgovarano, između ostalog, i tokom nedavne posete predsednika Putina Rijadu“, podsetio je Peskov.
Grupa BRIKS je od svog osnivanja 2006. godine prošla dva talasa širenja. Prvobitnoj postavi, koja je uključivala Brazil, Rusiju, Indiju i Kinu, pridružila se Južnoafrička Republika 2011. godine. U avgustu 2023. još šest zemalja (Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Etiopija i Argentina) pozvano je da se pridruži bloku, ali je Argentina krajem decembra odbila da se pridruži. Od 1. januara u BRIKS predsedava Rusija.
Pogledajte još:
Logo BRIKS-a na Samitu u Johanesburgu - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2024
RUSIJA
Francuski mediji: Afričke zemlje u BRIKS-u traže zaštitu od politike sankcija SAD
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala