- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kako je Novak „stvorio“ Janika Sinera

© AP Photo / Alastair GrantNovak Đoković i Janik Siner
Novak Đoković i Janik Siner - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2024
Pratite nas
Mogao je Janik Siner da se probije u sam teniski vrh još pre dve godine kada je u četvrtfinalu Vimbldona imao prednost od 2:0 protiv Novak Đokovića, ali srpski as se tada vratio. Istu prednost Italijan je stekao na Australijan openu, ali je ovoga puta i sačuvao. Jedan od razloga zašto je uspeo Daren Kejhil vidi u tom porazu na Vimbldonu.
Novak Đoković, najbolji teniser sveta, bio je prvi favorit za osvajanje titule na Australijan openu, a kao favorit iz senke teniski stručnjaci vrlo dobro su znali da je Janik Siner. Znalo se da bi mogao da namuči Novaka, ali je pobeda nad najboljim u istoriji na njegovom omiljenom terenu svakako veliko iznenađenje.
Osim tog iznenađenja Siner je napravio još jednom. U finale protiv Danila Medvedeva ušao je kao favorit, ali kada je Rus poveo sa 2:0 u setovima malo ko je verovao u epski preokret kakav se na kraju i dogodio.
Pobeda i prva Sinerova Grend slem titula vraćaju nas dve godine unazad kada je mladi Italijan poveo protiv Novaka u četvrtfinalu Vimbldona. Tada je srpski as napravio nestvaran preokret posle čega je i osvojio turnir, ali je u isto vreme dao naznake Sineru na čemu treba da radi.
Naporan rad posle tog poraza napravio je Janika novog Grend slem šampiona i tenisera koji će tek pokazivati šta sve ume.

„Poraz u četvrtfinalu Vimbldona od Đokovića pre dve godine, pošto je imao 2:0 u setovima, pomogao je Janiku da razume šta treba da popravi. Seo je i saslušao nas oko toga šta treba unaprediti. Sve to je upio odmah“, rekao je Daren Kejhil, Sinerov trener.

Novak je nekoliko puta već naglašavao kako u Janiku vidi mlađeg sebe, a to potvrđuju i Kejhilove reči o tome kako Siner radi na napretku. Čini se da je mladi Italijan svakom segmentu igre posvećen maksimalno, što je karakteristično i za Đokovića.
„Vidite kako sada može duže da ostane u razmeni, da igra bez problema u pet setova. Dakle, ne radi se samo o tenisu, već o staranju o telu, o tretmanima, o svemu važnom van terena, vođenju računa o tome da sve bude na pravom mestu. Dakle, fizioterapija, odmor, dijeta, tehnologija, istraživanje svih segmenata da bi se obezbedilo da budete na pravom putu. I sada ima dobru mišićnu masu“, objasnio je Kejhil.
Ono što takođe nagoveštava da bi Janik mogao da postane još veći šampion jeste kako Kejhil kaže zvuk loptice posle njegovog udarca.
„Zvuk loptice posle njegovog udarca je poseban. To duguje tajmingu i brzini ruku. Agasi je tako udarao. Kada Janik udari čini se da loptica ide brže nego kod ostalih. Rafa je bio isti takav. Rodžer, kada bi odigrao forhend, čuo se taj zvuk. I Novak, i forhend i bekhend, isto, poput tupog udarca. Tako ne udaraju obični igrači. Svi igrači imaju drugačiji zvuk kad udaraju, pa i Janik takođe“, smatra Kejhil.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2024
SPORT
Novak odlučio da ne brani bodove
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala