Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šta će biti ako Zapad ne zaustavi Kurtija

© Sputnik / Lola ĐorđevićMiroslav Lajčak i Aleksandar Vučić
Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2024
Pratite nas
Miroslava Lajčaka, EU i Kvintu ne zanima ni formiranje ZSO niti što Aljbin Kurti etnički čisti perfidno, posebno sada sa namerom ukidanja dinara kao platežnog sredstva Srbe sa KiM. Njih samo zanima da od Beograda dobiju potvrdu da će bar indirektno odustati od Kosova, zato je Lajčak i bio u Beogradu, mišljenje je politikologa Dejana Vuka Stankovića.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Beogradu sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, pri čemu je istakao hitnost formiranja Zajednice srpskih opština, održavanja izbora na severu Kosova i Metohije i podršku EU u zaustavljanju daljih provokacija Prištine.
Lajčak je pak naveo da je u razgovorima sa predsednikom Srbije fokus bio na strateškoj perspektivi za 2024. godinu, te da je sagledano stanje u dijalogu i da je bilo reči o narednim koracima u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Opipavanje pulsa Beograda

Sastanak je bio zatvorenog tipa, a usledio je tri dana uoči najavljenog početka primene uredbe centralne banke u Prištini prema kojoj bi evro bio jedino sredstvo za obavljanje gotovinskih platnih transakcija na KiM.
Politikolog dr Dejan Vuk Stanković ne misli da je Lajčak došao da čuje po ko zna koji put naše stavove, već da na neki način pokuša da „ispegla“ situaciju unapred ako Priština i pored upozorenja Kvinte i Amerike bude eliminisala dinar iz platnog prometa na KiM.
„Vučićevi zahtevi su razumni, a da li će EU biti efikasna da ih sprovede to ćemo videti. Ono što je nesumnjivo jeste da će, ako Aljbin Kurti ne bude zaustavljen u ovoj svojoj poslednjoj nameri, briselski proces biti sahranjen, a stvari će se staviti na neku političku i bezbednosnu čistinu, tačnije sve će se uvući u veći bezbednosni rizik nego što je sada,“ ocena je Stankovića.
Faktički, ako Priština ostvari svoje namere činjenica je da će to i simbolički biti kraj dijaloga, dodaje naš sagovornik koji smatra da je Lajčak u razgovoru sa Vučićem bio fokusiran da od nas dobije potvrdu da će se i pored toga dijalog nastaviti.

Početak kraja dijaloga

„Mislim da bi ta mera o ukidanju dinara još više podstakla iseljavanje Srba sa KiM s tim što bi ono bilo intenzivirano ovim ekonomskim etničkim čišćenjem jer bi to definitivno onemogućilo normalan život Srba na KiM,“ uveren je Stanković.
Prema njegovom mišljenju, ova situacija manje brine EU i samog Lajčaka jer je činjenica da Priština odavno na sve moguće načine pokušava da etnički očisti Kosovo i Metohiju od Srba, pa u tom kontekstu ne polaže mnogo nade da će od svog plana odustati.
„Lajčak pokušava verovatno sada da dođe do političke odluke Srbije da se ne meša više u proces međunarodne legitimacije Kosova kao nezavisne države. ZSO mu nije cilj - to sigurno. Njima je cilj da ova dolazeća garnitura u EU na čelu sa njim, ode sa nekim uspehom po ovom pitanju pa neka to bude i na indirektna način."
Naš sagovornik smatra da sva upozorenja koja su stigla od strane Kvinte i Amerike Prištini da se u ovom momentu zaustavi proces ukidanja dinara kao platežnog sredstva na severu KiM nisu iskrena, već da je u pitanju politička „igra dobrog i lošeg policajca“.

„Dobar i loš policajac“

Inače, ovo je prva poseta Lajčaka Beogradu ove godine, a poslednji put je bio u glavnom gradu Srbije u novembru prošle godine.
Portparol EU Peter Stano rekao je da će Lajčak, posle posete Beogradu, boraviti i u Prištini, kao i da je to deo Lajčakovog „stalnog kontakta i interakcije sa partnerima kako bi im pomogao da napreduju u dijalogu“.
Vučić i Lajčak su se poslednji put sastali 17. januara u Davosu, a predsednik Srbije je tada ukazao da je najava Prištine da će ukinuti platni promet sa Srbijom - pokušaj da se ukine dijalog Beograda i Prištine i pokušaj progona srpskog naroda sa KiM, kao i da se nada da to međunarodna zajednica neće dozvoliti.
Lajčak je u Davosu izjavio da je informisao Brisel o nameri Prištine da ukine platni promet sa Srbijom i izrazio uverenje da će se pronaći rešenje koje neće imati nikakvih negativnih posledica.
Ambasade zemalja članica Kvinte u Prištini pozvale su Aljbina Kurtija da suspenduje primenu uredbe centralne banke kako bi se omogućio dovoljno dug prelazni period i navele da uredba izaziva zabrinutost u pogledu uticaja, posebno na zajednice sa srpskom većinom.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2024
SRBIJA
Vučić i Lajčak razgovarali u Beogradu
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak
 - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2024
SRBIJA
Lajčak posle posete Beogradu, ide u Prištinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala