Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić i Lajčak razgovarali u Beogradu

© Tanjug / JADRANKA ILICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2024
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.
Ovo je prva poseta Lajčaka Beogradu ove godine, a poslednji put je bio u glavnom gradu u novembru prošle godine.
Lajčak dolazi u Beograd tri dana uoči najavljenog početka primene uredbe centralne banke u Prištini prema kojoj bi evro bio jedino sredstvo za obavljanje gotovinskih platnih transakcija na KiM.
Portparol EU Peter Stano rekao je da će Lajčak, posle današnje posete Beogradu, sutra boraviti u Prištini, kao i da je to deo Lajčakovog "stalnog kontakta i interakcije sa partnerima kako bi im pomogao da napreduju u dijalogu".
Vučić i Lajčak su se poslednji put sastali 17. januara u Davosu, a predsednik Srbije je tada rekao da je upozorio da Priština svojim potezima dovodi u pitanje sve što je do sada postignuto u normalizaciji odnosa.
Vučić je ukazao da je najava Prištine da će ukinuti platni promet sa Srbijom - pokušaj da se ukine dijalog Beograda i Prištine i pokušaj progona srpskog naroda sa KiM, kao i da se nada da to međunarodna zajednica neće dozvoliti.
Lajčak je u Davosu izjavio da je informisao Brisel o nameri Prištine da ukine platni promet sa Srbijom i izrazio uverenje da će se pronaći rešenje koje neće imati nikakvih negativnih posledica.
Ambasade zemalja članica Kvinte u Pristini pozvale su juče Prištinu da suspenduje primenu uredbe centralne banke kako bi se omogućio dovoljno dug prelazni period i navele da uredba izaziva zabrinutost u pogledu uticaja, posebno na zajednice sa srpskom većinom.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala