Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petković: Vučić na sastanku sa Lajčakom istakao težak položaj Srba na KiM /video/

© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆPetar Petković
Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2024
Pratite nas
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom istakao težak položaj srpskog naroda na KiM i neophodnost da Priština prestane da sprovodi eskalatorne poteze kojima se narušava život Srba.
Petković ističe da je predsednik insistirao da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti prestane sa provokacijama koji vode novim eskalatornim potezima, između ostalog i one odluke koja se odnosi na ukidanje dinara.
"To je odluka koja ima za cilj da protera srpski narod ne samo severno nego i južno od Ibra i na taj način stavi tačku na dijalog. Beograd je spreman da razgovara o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, tako vodimo računa o srpskom narodu na KiM", rekao je Petković.
On je rekao da je mir je ono što je preko potrebno, za razliku od Kurtija, koji, kako je rekao "čini sve svojim potezima i odlukama da taj mir ugrozi i protera srpski narod na Kosovu i Metohiji".
"Borićemo se demokratskim putem da sačuvamo naš narod, da učinimo sve da proces normalizacije ima svog smisla, jer kada normalizujete odnose to pre svega podrazumeva da uvodite jednu vrstu normalnosti u svakodnevni život, da dopustite Srbima na KiM normalno da žive. Da mogu da idu deca u škole, da ljudi mogu da odlaze na posao, da imaju pravo da primaju svoje plate, penzije, socijalna davanja i sve ono ostalo što je neophodno da bi Srbi mogli da opstanu i ostanu na KiM i zato nam je potrebna Zajednica srpskih opština", rekao je Petković.
On je na konferenciji za novinare istakao i da je predsednik ukazao na neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština, kako bi se na taj način pre svega stvorio neophodan mehanizam i okvir za opstanak srpskog naroda i kako bi bila sačuvana i unapređena njihova individualna i kolektivna prava.
"Pošto se ta prava, jasno je, od strane Prištine krše svakoga dana i kada nam upadaju u opštine i kada najrazličitijim potezima žele da proteraju srpski narod. Predsednik je istakao veoma težak položaj Srba na KiM i neophodnost da Priština prestane sa novim eskalatornim potezima. Vučić je istakao neophodnost formiranja ZSO na koju Beograd i srpski narod na KiM čekaju više od 10 godina", rekao je Petković.
On je rekao i da je sastanak trajao više od sat vremena, a da nije bio lak i da je Vučić jasno i argumentovano podvukao šta su pravi problemi u smislu normalizacije odnosa.
Predsednik je istakao i važnost peticije i skupljenih potpisa srpskog naroda na severu KiM, dodaje Petković, kako bi došlo do smene, kako je rekao "lažnih" gradonačelnika i odbornika u četiri opštine na severu KiM.
"Za rekordna tri dana Srbi sa KiM su sakuplili više od 20 odsto potrebnih potpisa za smenu lažnih, nelegitimnih odbornika i gradonačelnika. Sada je na redu Kurti, da postupi po administrativnom uputstvu koje je sam doneo i da im vidimo leđa, kako bi se organizovali izbori na kojima bi u skladu sa voljom većinskog srpskog naroda, na četiri opštine bili srpski gradonačelnici", rekao je Petković.
On je rekao da je "srpska strana" odgovorna strana, i da posvećeno gleda u pravcu normalizacije.
"Da ispunjavamo naše obaveze u dijalogu, ali da bi mogli da to sprovodimo, potrebna je i druga strana, koja opet mora da sprovodi svoje obaveze, a umesto da idemo u pravcu deeskalacije, onako kako je tražila i Evropska unija, mi vidimo da bez obzira na sve ono što učinimo, to ne nailazi na efekte koji vode normalizaciji, jer Priština, umesto da pozitivno odgovori na našu ispruženu ruku, negativnim, protivpravnim i nasilnim potezima pokušava da sruši dijalog i dovede u pitanje opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji", rekao je Petković.
On je poručio da će se Srbija boriti za srpski narod na KiM, i činiti sve da u dijalogu obezbedi mnogo bolju poziciju za njih.
"Da učinimo sve kako bi mir zavladao i u našoj južnoj pokrajini", rekao je Petković.
Pogledajte i:
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2024
SRBIJA
Vučić i Lajčak razgovarali u Beogradu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala