- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nadmetanje za prvenstvo: BRIKS ispred G7 u svetskoj ekonomiji

© Sputnik / Grigory Sysoev / Uđi u bazu fotografijaUčastnik biznes-foruma fotografiruetsя u flagov stran-učastnic BRIKS v Йohannesburge
Učastnik biznes-foruma fotografiruetsя u flagov stran-učastnic BRIKS v Йohannesburge - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2024
Pratite nas
Zemlje BRIKS prošle godine činile su 35 odsto svetskog BDP-a po paritetu kupovne moći i po tom pokazatelju su nadmašile zemlje G7, saopštila je za Sputnjik šefica Banke Rusije Elvira Nabiulina.
„Ekonomije zemalja BRIKS prilično brzo se razvijaju. Pridruživanjem novih članica, udeo BRIKS u globalnoj ekonomiji porastao je sa 31 odsto na 35 odsto, ako gledamo rezultate na kraju 2023. godine i paritet kupovne moći. Te brojke su nešto veće od udela zemalja G7. Prema tome, uloga BRIKS u svetu je značajna“, kazala je Nabiulina.
BRIKS objedinjuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnoafričku Republiku. Na samitu u Johanesburgu u avgustu 2023. godine doneta je odluka da se u organizaciju pozovu Argentina, Egipat, Iran, Etiopija, UAE i Saudijska Arabija. Sve pomenute države, osim Argentine koja je odbila poziv, zvanično su članice bloka od 1. januara 2024. godine.
Sada BRIKS čini 10 država sa populacijom od 3,6 milijarde ljudi, što je skoro polovina ukupnog globalnog stanovništva. Na zemlje BRIKS otpada preko 40 odsto svetske proizvodnje nafte i oko četvrtina svetskog izvoza robe.
Pogledajte još:
Logo BRIKS-a na Samitu u Johanesburgu - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2024
RUSIJA
Moskva: Širenje BRIKS-a potvrđuje njegov globalni autoritet
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala