- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Širenje BRIKS-a potvrđuje njegov globalni autoritet

© Sputnik / Grigory Sysoev / Uđi u bazu fotografijaLogo BRIKS-a na Samitu u Johanesburgu
Logo BRIKS-a na Samitu u Johanesburgu - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2024
Pratite nas
Odluka Argentine da se ne priključi BRIKS-u neće uticati na planove organizacije kada je reč o jačanju strateškog partnerstva i saradnji u sferama politike, bezbednosti, ekonomije i finansija, izjavio je u intervjuu za Sputnjik zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.
„Kao što smo u više navrata govorili, najvažniji zadatak ruskog predsedavanja tokom ove godine jeste organska integracija novih učesnika u celu arhitekturu saradnje“, rekao je Rjabkov.
Diplomata je naglasio da sada nema reči o tome da Argentinu zameni neka druga država.
„Pitanje o 'zameni' drugom zemljom nije na dnevnom redu, jer su lideri zemalja BRIKS-a na samitu u Johanesburgu uputili poziv u organizaciju konkretne države. To nije fudbalska utakmica, u kojoj jednog igrača na terenu zamenjuje drugi. BRIKS ima svoje tradicije, procedure i vrednosti. Proces proširenja nije sam sebi cilj, nego dokaz rasta međunarodnog autoriteta udruženja. U svakom slučaju svaka odluka o tome biće donošena na osnovu konsenzusa svih članica“, naglasio je Rjabkov.
On je dodao da se ne može ignorisati široko interesovanje za BRIKS unutar „globalne većine“.
„Nameru da se produbi saradnja s BRIKS-om u ovoj ili onoj formi već je izrazilo oko 30 zemalja u razvoju. Podsetiću, takođe, da Deklaracija iz Johanesburga sadrži preporuku o doradi modalnosti kategorija država-partnera i pripremi spiska potencijalnih kandidata za sledeći samit organizacije“, dodao je diplomata.
Odgovarajući na pitanje planira li Rusija da pozove predsednika Argentine Havijera Mileja na samit u Kazanju u formatu spoljnog partnera BRIKS-a, Rjabkov je naveo da je sada preuranjeno govoriti o tome, jer će spisak zvanica tek biti napravljen.
BRIKS objedinjuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnoafričku Republiku, a 23 države su pokazale interesovanje da postanu članice tog ekonomskog bloka. Nakon samita koji je održan u avgustu u Johanesburgu, poziv da od 1. januara ove godine postanu članice organizacije dobili su Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Argentina, Egipat i Etiopija.
Krajem decembra predsednik Argentine Havijer Milej je zvaničnim pismima obavestio lidere zemalja BRIKS-a da njegova zemlja odustaje od članstva u grupi, ali je izrazio želju da se sastane s liderima. BRIKS-u ove godine predsedava Rusija, a očekuje se da će samit organizacije biti održan u oktobru u Kazanju.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala