Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučević: Srbija od Mađarske kupuje oklopna vozila, Mađarima prodaje municiju

© Tanjug / MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJEMiloš Vučević u Budimpešti.
Miloš Vučević u Budimpešti. - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2024
Pratite nas
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je, posle sastanka sa mađarskim kolegom u Budimpešti, da će Srbija kupiti od Mađarske oklopna vozila, kao i da je sa druge strane dogovoreno da se mađarskoj strani proda srpska municija.
„Danas smo konkretizovali saradnju u oblasti odbrane, pre svega u pogledu kupovine naoružavanja i vojne opreme i sa jedne i sa druge strane. Srbija od Mađarske kupuje oklopno-mehanizovana vozila, ono što je neophodno za naše tzv. lake jedinice, ono što je uklopivo u naše postojeće sisteme i što Srbija može da modernizuje, što je vrlo korisno za pitanje bezbednosti i sigurnosti naše države“, rekao je Vučević.
On je istakao da Srbija i Mađarska nastavljaju stratešku saradnju i dodao da je to dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana.
© Tanjug / MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJEMiloš Vučević sa ministrom odbrane Mađarske Krištofom Šalajem Bobrovničskim u Budimpešti.
Miloš Vučević sa ministrom odbrane Mađarske Krištofom Šalajem Bobrovničskim u Budimpešti. - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2024
Miloš Vučević sa ministrom odbrane Mađarske Krištofom Šalajem Bobrovničskim u Budimpešti.
Vučević je naveo i da je Srbija iz Mađarske nabavila nešto „veoma korisno i za ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu“ i dodao da je sa Mađarima razgovarao o daljoj saradnji u oblasti proizvodnje i osavremenjivanja radarskih sistema i drugih sistema protivvazduhoplovne opreme.
„Srpska strana će po zahtevu mađarske strane prodati municijaški program. To je veoma dobro, tiče se namenske industrije naše države i veoma je traženo na tržištima i to ne samo onih klasičnih kalibra, već i onih najsavremenijih proizvoda koji se tiču proizvodnje municije, koju Srbija danas može proizvoditi“, rekao je Vučević.
On je naveo i da su razgovarali i o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji u svetu i regionu i dodao da je Srbija izrazila mađarskim partnerima zabrinutost za situaciju na Kosovu i Metohiji.
„Pre svega zbog daljeg kršenja rezolucije 1244, vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova, u smislu naoružavanja i formiranja onoga što zovu ‘kosovske bezbednosne snage’, odnosno njihove ideje da formiraju tzv. ‘Vojsku Kosova’, što predstavlja direktnu opasnost i pretnju za bezbednost naše države“, rekao je Vučević.
On je naveo da je Srbija zahvalila mađarskom narodu i državi na učešću njihovih pripadnika u jedinicama Kfora i na očuvanju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i dodao da su poželeli sreću novom komandantu međunarodnih trupa u Bosni i Hercegovini, koji dolazi iz Mađarske.
Vučević je istakao da je Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma, zainteresovana za očuvanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, kao i u celom regionu.
On je naveo i da su Srbija i Mađarska danas formirali komitet za vojno-tehničku saradnju, koji će imati sastanke dva puta godišnje, gde će se konkretizovati dalji koraci u saradnji.
„Ovo nije bio protokolarni sastanak, iz neke formalnosti, nego nešto što donosi konkretne rezultate, ali ja sam najsrećniji što će Vojska Srbije biti još opremljenija i time Srbija još bezbednija“, zaključio je Vučević.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala