- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva upozorava: Vežbe NATO kod ruskih granica mogu dovesti do tragičnih posledica

© AP Photo / Mindaugas KulbisNATO trupe
NATO trupe - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2024
Pratite nas
Vojne vežbe NATO „Stedfest defender“ u blizini ruskih granica povećavaju rizik od vojnih incidenata i mogu dovesti do tragičnih posledica, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„U svetlu konstantnih poziva Rusije na deeskalaciju, planovi NATO da održe najveće koalicione vežbe od Hladnog rata 'Stedfast defender 2024' navode na pitanja. Manevri su otvoreno provokativnog karaktera: tokom nekoliko meseci u blizini ruskih granica od Norveške do Rumunije aktivno će delovati grupa od 90.000 vojnika iz 31 zemlje NATO i Švedske. Taj korak svesno je usmeren na zaoštravanje situacije i povećava rizik od vojnih incidenata i na kraju može da dovede do tragičnih posledica po Evropu“, upozorila je Zaharova.
Takođe je napomenula da u NATO ne kriju da će tokom manevara uvežbavati zadatke za odbijanje ruske pretnje.
„Predsednik vojnog komiteta NATO, admiral Rob Bauer rekao je da se Alijansa priprema za sukob sa Rusijom. Slične komentare su više puta davali rukovodioci zemalja NATO. U Alijansi na taj način pokušavaju da opravdaju kako svoje postojanje, tako i politiku usmerenu na obuzdavanje Rusije, kao da opravdaju suludo povećanje vojnih troškova. Mi smo više puta govorili i još jednom potvrđujemo da ne postoje planovi za napad na zemlje NATO“, dodala je ona.
Ranije je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao da Rusija „nema želju, potrebu, ni vojnu, ni političku, ni ekonomsku, da bilo koga napada“.
Pogledajte još:
Poljski vojnik  - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2024
RUSIJA
NATO igre na ruskim granicama: Blokada Kalinjingrada značila bi objavu rata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala