- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

NATO igre na ruskim granicama: Blokada Kalinjingrada značila bi objavu rata

© AFP 2023 / JANEK SKARZYNSKIPoljski vojnik
Poljski vojnik  - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2024
Pratite nas
Blokada ruske Kalinjingradske oblasti od strane Zapada označila bi „casus belli”, odnosno razlog za objavu rata, kažu ruski eksperti komentarišući najave da Litvanija i Poljska planiraju da održe vojne vežbe u Suvalki koridoru, mestu na Baltiku koje zapadni stratezi vide kao buduće mesto gde će se sukobiti Rusija i NATO.
Manevri Litvanije i Poljske, dve NATO države, trebalo bi da se održe u aprilu u koridoru Suvalki na granici dve zemlje, a poljski lider Andžej Duda ističe važnost tog koridora za evropsku bezbednost. Ruski vojni stručnjaci ocenjuju da se održavanje vojnih vežbi na granici bilo koje države može tumačiti kao provokacija i pokazivanje mišića.
U strateškom konceptu NATO Suvalki koridor je najuzavrelija tačka za koju su zaintersovani vojni planeri Severoatlanske alijanse. Iz ugla Zapada, taj koridor je „Ahilova peta NATO-a“ i po mišljenju mnogih analitičara upravo bi tu mogao da započne treći svetski rat.
Zapad spekuliše da bi Rusija mogla da uspostavi kontrolu nad koridorom Suvalki i time odseče kopnene komunikacije između baltičkih zemalja – Letonije, Litvanije i Estonije – i njihovih saveznika na Zapadu, i da odatle napadne zemlje NATO-a.
Otuda i planovi za izvođenje vojnih vežbi u toj oblasti. NATO širi mit o ruskoj pretnji kako bi održao zajdništvo u svojim redovima i izvukao više novca za vojne troškove.
„Zapravo, Suvalki koridor je važan za NATO, posebno po pitanju antiruske propagande, koju su pokrenuli 2014. godine. U svim vojnim vežbama koje su održavane poslenjih godina razrađivani su scenariji po kojima Rusija napada baltičke države, krećući se tim uskim koridorom i potom - dalje. Odnosno, ovaj koridor je najkraća udaljenost između granica Republike Belorusije i ruske Kalinjingradske oblasti“, kaže ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov.
Koridor Suvalki, dužine 100 kilometara, zapravo je uski pojas koji povezuje rusku eksklavu Kalinjingrad i bliskog saveznika Rusije – Belorusiju i predstavlja pojas zemlje na granici Litvanije i Poljske.
Zapadni mediji Suvalki koridor nazivaju „najopasnijim mestom na planeti“, dok je nemački „Bild“ , pozivajući se na navodno tajni dokument Bundesvera, u januaru ove godine objavio da bi sukob između NATO-a i Rusije, prema scenariju nemačkog Ministarstva odbrane, mogao da počne u leto 2025. godine, a koridor Suvalki je označen kao najverovatnija lokacija sukoba.
© Sputnik / Igor Zarembo / Uđi u bazu fotografijaRuska Kalinjingradska oblast pretvorena je u tvrđavu i dobro je zaštićena i sa kopna i sa mora i iz vazduha
Vojne vežbe u Kalinjingradskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2024
Ruska Kalinjingradska oblast pretvorena je u tvrđavu i dobro je zaštićena i sa kopna i sa mora i iz vazduha

NATO stvorio mit o ruskoj pretnji

Do raspada Sovjetskog Saveza i ulaska baltičkih zemalja u NATO taj koridor nije imao tako veliki značaj, ali geopolitičke promene su dovele do toga da on postane mesto od velikog strateškog značaja, makar za Zapad.
Stručnjaci naglašavaju da Rusija nema razloga da pokreće bilo kakve vojne operacije za preuzimanje kontrole nad koridorom Suvalki, te da za rešavanje bilo kog problema Moskva prvenstveno koristi diplomatske, političke i ekonomske mogućnosti.
Ruski stručnjaci objašnjavaju da u Poljskoj taj koridor nazivaju „medveđi ugao“ upravo zato jer je tamo neuređena zemlja, pa sa ekonomske tačke gledišta, nema koristi od posedovanja ovog regiona. Međutim, na Zapadu imaju drugačije poglede na tu regiju.
„Na Zapadu smatraju da je ovo jedno od najranjivijih mesta, koje će Rusija zauzeti, ako to poželi. Još 2017. godine, kada su održavane vežbe 'Zapad – 2017', koje je Rusija izvodila u Lenjingradskoj oblasti i na teritoriji Belorusije, zapadna štampa je bila puna naslova koji su govorili da će Rusija pod plaštom vežbi sigurno zauzeti ovaj koridor. Ipak, Rusija je mnogo puta isticala da nema planova za pokretanje rata protiv NATO bloka, ali je naš predsednik nedavno rekao da ‘ako NATO želi da započne rat protiv Rusije, onda je Rusija spremna“, ističe Leonkov.
Leonkov napominje da se NATO trenutno suočava sa određenim problemima, zbog čega pokušava da konsoliduje i sabije svoje redove. Istovremeno podseća da NATO započinje velike vojne vežbe „Steadfast Defender-2024“ na kojima će učestvovati 90 hiljada vojnika iz 31 zemlje-članice te alijanse, kao i buduća članica - Švedska. Biće angažovano i više od 50 brodova, više od 80 borbenih aviona, helikoptera i dronova. Koristiće se najmanje 1.100 borbenih vozila, među kojima 133 tenka i 533 borbena pešadijska vozila.
Scenario manevara uključuje ruski napad na savezničku teritoriju, što bi pokrenulo član 5 NATO ugovora, koji predviđa kolektivnu odbranu.
„I opet scenario tih manevara obuhvata Suvalki koridor, pošto će na tom koridoru će Rusija početi svoje vojne operacije. Ali, to neodgovara istini“, naglasio je Litovkin.

Kalinjingrad – trn u oku Zapada

Moguć je i sasvim drugačiji scenario – Zapad bi mogao da se odluči na blokadu Kalinjingradske oblasti, najzapadnije ruske oblasti koja nema kopnenu granicu sa Rusijom, a graniči se sa Litvanijom i Poljskom i ima izlaz na Baltičko more. Blokada bi potencijalno mogla da dovede do eskalacije situacije, između ostalog i u Suvalki koridoru.
„Da, zaista, takva mogućnost postoji i to od strane NATO-a. Baltičke zemlje su već pokušavale da organizuju blokadu železničkog transporta, pokušale su da urade nešto na morskim i vazdušnim komunikacijama. Međutim, to bez sumnje stvara egzistencijalnu, direktnu pretnju ruskoj nacionalnoj bezbednosti, a to je ‘casus belli’. Svaku blokadu Kalinjingradske oblasti Rusija će upravo tako ocenjivati i preduzeće odgovarajuće mere, koje se nazivaju vojnim akcijama“, upozorava Leonkov.
Ekspert napominje da će Rusija preduzeti sve mere za deblokadu te ruske oblasti, ističući da „Moskva neće zatvarati oči“ ako se ta blokada sprovede uz korišćenje vojnih sredstava, vojne opreme i naoružanja zemalja NATO-a.
„Kada je naš predsednik rekao da smo spremni za rat sa NATO-om to upravo znači da će svaki pokušaj blokade urbanog područja neminovno dovesti do vojnog sukoba sa NATO blokom. A da li će to imati veze sa Suvalki koridorom ili ne, to su već detalji“, dodao je vojni ekspert.
On napominje da je Kalinjingradska oblast dobro zaštićena s obzirom na to da je već dugo „trn u oku“ Zapada i da se takvi planovi već duže vreme kuju.
„Zapadu je u početku bilo neprijatno da o tome govori otvoreno, ali sada to već čini, što je dovelo do toga da se to predvidi u našoj vojnoj doktrini i u našoj vojnoj izgradnji, a određeni planovi su i realizovani, pa je Kalinjingradska oblast pretvorena u tvrđavu koja sama sebe može zaštiti. Tamo postoji dovoljan broj kopnene, pomorske, vazdušne i protivvazdušne vojske, neophodne da obezbede dugoročnu odbranu ruske eksklave dok ne stigne vojna pomoć iz ostatka Rusije“, podvukao je ekspert.
Eksperti očekuju da će NATO nastaviti da provocira Rusiju na njenim granicama sprovođenjem sumnjivih regionalnih vežbi koje su očigledno usmerene protiv Rusije, kao što sada to planiraju Litvanija i Poljska.
Pogledajte i:
Vojne vežbe NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2024
RUSIJA
Slučajnost? Velike NATO vežbe padaju baš za – predsedničke izbore u Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala