- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Slučajnost? Velike NATO vežbe padaju baš za – predsedničke izbore u Rusiji

CC BY 2.0 / EVERT-JAN DANIELS / Vojne vežbe NATO-a
Vojne vežbe NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2024
Pratite nas
Predstojeće NATO vežbe, najveće u poslednjoj deceniji, govore o agresivnom karakteru zemalja ovog vojno-političkog bloka i demonstriraju pripreme za rat sa Rusijom. U ruskoj stručnoj javnosti, ima mišljenja da nije slučajno što se NATO manevri „Steadfast Defender-2024“ poklapaju sa kampanjom za ruske predsedničke izbore, gotovo sve do inauguracije.
Cilj je, između ostalog, zastrašiti ruske glasače i društvo u celini, što je direktno mešanje u unutrašnje stvari Rusije.
Osim toga, Severnoatlantska alijansa može da iskoristi vežbe za pripremu raznih provokacija protiv Rusije.
„Svake NATO vežbe, posebno u blizini naših granica, nikada nisu isključivale moguće provokacije. Drugo, svaka vojna vežba može biti preteča ili polje realnih borbenih dejstava protiv Rusije, ili barem protiv Belorusije. Mi to uvek imamo na umu, pomno to pratimo, jer kao što vidite ovi manveri će trajati veoma dugo“, kaže ruski vojni ekspert Viktor Baranec.
U velikim manevrima, koji će trajati od kraja januara do maja, učestvovaće oko 90 hiljada vojnika iz 31 zemlje-članice te alijanse, kao i buduća članica - Švedska. Biće angažovano i više od 50 brodova, više od 80 borbenih aviona, helikoptera i dronova. Koristiće se najmanje 1.100 borbenih vozila, među kojima 133 tenka i 533 borbena pešadijska vozila.

Pokušaj da se Rusiji odvuče pažnja sa Ukrajine

Agencija DPA, pozivajući se na neimenovane izvore, navodi da su vežbe usmerene na „obuzdavanje Rusije“, dok španski ABC tvrdi da će NATO simulirati početak trećeg svetskog rata nakon napada potencijalnog neprijatelja po imenu Okazus na jednu od članica NATO.
Tu verziju potvrdio je i glavnokomandujući združenih snaga zapadne vojne alijanse u Evropi američki general Kristofer Kavoli, precizirajući da je taj „potencijalni neprijatelj“ - Rusija.
© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaNa NATO vojnim vežbama „Steadfast Defender-2024“ učestvovaće oko 90 hiljada vojnika iz 31 zemlje-članice te alijanse, kao i buduća članica - Švedska
Vojne vežbe Ukrajine i zemalja NATO-a  - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2024
Na NATO vojnim vežbama „Steadfast Defender-2024“ učestvovaće oko 90 hiljada vojnika iz 31 zemlje-članice te alijanse, kao i buduća članica - Švedska
Dakle, scenario manevara uključuje ruski napad na savezničku teritoriju, što bi pokrenulo član 5 NATO ugovora, koji predviđa kolektivnu odbranu.
Član 5 aktiviran je samo jednom - nakon terorističkih napada u Sjedinjenim Državama 11. septembra.
NATO zvecka oružjem na granicama Rusije, što dodatno stvara tenzije u Evropi i vodi ka eskalaciji. Ruski vojni stručnjaci ističu da je Rusija spremna na svaki scenario koji NATO blok „odigra“, ali smatraju da bi NATO takođe morao da uzme u obzir činjenicu da Rusija ima sve mogućnosti da ohladi usijane glave, istovremeno podsećajući da NATO oružje i vojnu tehniku ruske snage uspešno „krckaju“ na liniji fronta u okviru vojnog sukoba u Ukrajini.
„I konačno, poslednja stvar - ove vežbe su, prema zamisli NATO-a, potrebne da ruskim vojnim, finansijskim i ljudskim resursima skrenu pažnju sa ukrajinskog bojnog polja. To je nama apsolutno jasno, a imamo dovoljno snaga na tom krilu gde se vežbe održavaju da odbijemo svaku pretnju“, kaže Baranec.
Mnogi zapadni političari, uključujući američkog predsednika Džoa Bajdena, uporno iznose teze da bi Rusija mogla da napadne jednu od zemalja bloka ako pobedi u ukrajinskom sukobu, dok je Moskva više puta isticala da ne predstavlja pretnju nijednoj od zemalja Severnoatlantske alijanse, da nema nameru nikoga da napada, ali da neće ignorisati akcije koje su potencijalno opasne po njene interese. Istovremeno, Rusija je i dalje otvorena za dijalog, ali na ravnopravnoj osnovi, a Zapad mora da napusti kurs ka militarizaciji Evrope.
Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije rekao da Rusija ne želi direktan vojni sukob sa NATO-om, ali „ako neko želi, Moskva je spremna za to“.

NATO vežbe destabilizuju Evropu

U saopštenju Alijanse se navodi da će „Steadfast Defender-2024“ pokazati sposobnost NATO-a u brzom raspoređivanju snaga iz Severne Amerike i drugih delova Alijanse za ojačavanje odbrane Evrope.
Vežbe će "pokazati da NATO može da sprovodi i održava složene operacije sa više domena tokom nekoliko meseci, na hiljadama kilometara, od krajnjeg severa do centralne i istočne Evrope, u bilo kojim uslovima", saopštila je ta organizacija.
Scenario vežbe je formulisan tako da ne ostavlja nikakvu sumnju da je deo priprema za vojnu konfrontaciju sa Rusijom i da je to još jedan smišljen korak ka destabilizaciji situacije na severu Evrope. Moskva će, ističu eksperti, učiniti sve što je potrebno da osigura bezbednost svojih granica.
Iako u Rusiji postoje mišljenja da se velike NATO vežbe ne poklapaju slučajno sa predsedničkim izborima u toj zemlji, Baranec smatra da to možda i nema toliko veze, jer NATO stalno održava vežbe i organizuje provokacije na ruskim granicama.
„Te vežbe su se već odavno pretvorile u neprekidne aktivnosti. Jedne vežbe se završavaju, druge počinju i tako u nedogled, bez obzira da li se u Rusiji vodi nekakva politička kampanja ili ne“, zaključio je Baranec.
Prethodne vežbe sličnog obima, „Reforger“ održane su 1988. tokom Hladnog rata sa 125.000 učesnika, dok su najveće NATO vežbe - “Trident Juncture” - od Hladnog rata izvedene 2018. Na tim manevrima učestvovalo je više od 50 hiljada vojnika.
Ministarstvo odbrane Belorusije, beloruska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2024
RUSIJA
Belorusija spremna da se brani svim silama i sredstvima: Element obuzdavanja – nuklearno oružje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala