- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj ogorčen: Ni reči osude sa Zapada zbog obaranja Il-76

© Sputnik / Investigative Committee of Russia / Uđi u bazu fotografijaOblomki voenno-transportnogo samoleta Il-76 v Belgorodskoй oblasti
Oblomki voenno-transportnogo samoleta Il-76 v Belgorodskoй oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2024
Pratite nas
Kremlj nije zadovoljan rezultatima sednice Saveta bezbednosti UN o situaciji sa oborenim ruskim avionom Il-76 jer Zapad na kraju nije osudio taj strašni teroristički napad Kijeva, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Stručnjaci su u međuvremenu počeli da dešifruju podatke crne kutije letelice.

„Zapadne zemlje još nisu odlučno osudile ovaj užasni teroristički čin, strašno uništavanje aviona koji je prevozio ljude. Što se nas tiče, tamo su, pre svega, bili naši piloti i ljudi iz pratnje, odnosno, poginuli su Rusi. Ali poginuo je i veliki broj ukrajinskih zarobljenika. Nismo čuli ni reči osude“, rekao je Peskov, komentarišući jučerašnju sednicu SB UN o obaranju Il-76.

On je napomenuo da se dogodila neviđena tragedija i da to zahteva odgovarajuću ocenu svetske zajednice. Peskov je podsetio da ovo nije prvi put da Kijev ubija sopstvene građane.
„Počeli su dosledno to da rade od 2014. godine. Kijev je tada počeo da uništava svoje stanovništvo. Ovo je nastavak tih akcija“, ocenio je portparol Kremlja.
Upitan da li Rusija namerava da Savetu bezbednosti UN iznese dokaze o umešanosti Ukrajine u pad aviona, Peskov je podsetio da je trenutno istraga u toku.
„Odluke će biti donete nakon što istražitelji dobiju sve potrebne informacije“, precizirao je predstavnik ruskog predsednika.
U međuvremenu je saopšteno da su stručnjaci naučno-istraživačkog instituta počeli da analiziraju informacije iz crnih kutija aviona Il-76.
„U toku je preliminarno dešifrovanje crnih kutija radi pripreme tehničkog izveštaja“, rekao je predstavnik hitnih službi za Sputnjik.
Ranije je saopšteno da je tehničko stanje crnih kutija dobro i da su pogodne za dešifrovanje.

Obaranje vojnog aviona Il-76

Oružane snage Ukrajine oborile su u sredu iznad teritorije Belgorodske oblasti ruski vojno-transportni avion Il-76 koji je prevozio ukrajinske zarobljenike na razmenu. U avionu su se nalazile 74 osobe, od kojih 65 ukrajinskih vojnika i svi su poginuli. Istražni komitet Rusije saopštio je da prvi rezultati istrage pada aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti ukazuju na to da je letelica gađana protivvazdušnom raketom sa teritorije Ukrajine.
Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, Kijev je vrlo dobro znao o predstojećem transportu zarobljenika na razmenu, koji je trebalo da se obavi kasnije u sredu.
Pogledajte još:
Mesto pada vojnog aviona Il-76  u Belgorodskoj oblasti Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2024
RUSIJA
Rusija u UN: Obaranje Il-76 ─ namerni i smišljeni zločin Kijeva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala