- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija u UN: Obaranje Il-76 ─ namerni i smišljeni zločin Kijeva

© AP Photo / Istražni komitet RusijeMesto pada vojnog aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti Rusije
Mesto pada vojnog aviona Il-76  u Belgorodskoj oblasti Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2024
Pratite nas
Svi podaci o incidentu sa Il-76 ukazuju na to da je reč o namernom i smišljenom zločinu Kijeva, izjavio je zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski na sednici Saveta bezbednosti UN o padu aviona Il-76 sazvanoj na inicijativu Rusije.
„Ukrajinsko rukovodstvo je dobro znalo o maršruti i načinu transporta vojnika do mesta unapred dogovorene razmene“, naglasio je Poljanski.
Ruski diplomata dodao je da Rusija poziva zemlje-članice Saveta bezbednosti UN da odlučno osude „ovaj i sve druge terorističke akte kijevske hunte“.
„Ćutanje u ovoj situaciji samo jača uverenost korumpiranog diktatorskog režima Zelenskog“, naglasio je diplomata.
Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države i Nemačka biće direktni saučesnici u terorističkom napadu na ruski Il-76 ako se ispostavi da je Kijev koristio sistem nemačke ili američke PVO sisteme.

„Kako pokazuje preliminarna istraga, Oružane snage Ukrajine izvele su ovaj teroristički napad koristeći sisteme za protivvazdušnu odbranu. Mnogo toga ukazuje da su to mogli biti ili američki ‘patrioti’ ili ‘iris T’ nemačke proizvodnje. Ako se to potvrdi, zapadne zemlje koje su ih isporučile biće direktni saučesnici u ovom zločinu“, naglasio je Poljanski.

On je primetio da Zapad opravdava sve zločine Kijeva i pokušava da uperi prst u Rusiju, „čak i kada činjenice govore suprotno“.
Kako je naveo, „Zapadni sponzori zločinačkog kijevskog režima snose punu odgovornost za njegove zločine“.
Poljanski je istakao da je Rusija ogorčena odbijanjem međunarodnih organizacija da osude incident sa obaranjem ruskog vojnog aviona.
„Duboko žalimo što predstavnici međunarodnih organizacija, u duhu nedopustivih dvostrukih standarda, stidljivo odbijaju da komentarišu ono što se dogodilo“, rekao je Poljanski.
Poljanski je takođe dodao da je Rusija razočarana što Pariz, koji predsedava Savetom bezbednosti UN, nije zakazao hitno zatraženu sednicu Saveta bezbednosti o incidentu sa Il-76 za sredu, već ga održava u četvrtak.
„Žao nam je što ste se obavezali da umesto nas utvrdite da li je sastanak hitan ili ne. Veoma smo razočarani francuskom odlukom. Tražimo od vas da se oduprete pritiscima na vas u okviru NATO solidarnosti i ne stavljate interese NATO-a i Kijeva iznad svojih odgovornosti kao predsedavajućeg“, rekao je Poljanski.

Laži kijevskog režima

Prema rečima Poljanskog, ukrajinske vlasti su se zakopale u svojim lažima u vezi sa situacijom oko pada aviona Il-76.
„Međutim, sve što vidimo do sada su veoma primitivni i kukavički pokušaji predstavnika vlasti u Kijevu da suprotno očiglednim činjenicama skinu sa sebe odgovornost za ovaj zločin. Čineći to, već su se otvoreno zaglibili u laži, zbunili se i sve više se zakopavaju u ovu laž“, ocenio je ruski diplomata.
Kako je naveo, „kijevski režim je, iz nekog razloga neobjašnjivog svakom normalnom čoveku, odlučio da spreči (razmenu ratnih zarobljenika) i to na najvarvarskiji način“.
„Treba shvatiti da li je reč o nekoordinisanosti dejstava ukrajinskih vojnika i nečijoj samostalnoj inicijativi ili o svesnom, dobro smišljenom zločinu koji se ne uklapa ni u jedan moralni koordinatni sistem“, rekao je on.
Kako je podsetio, odmah posle terorističkog napada, Generalštab Oružanih snaga Ukrajine je „po svežem tragu“ izdao trijumfalno saopštenje iz kojeg proizilazi da su avion namerno oborili upravo „hrabri ukrajinski ratnici“. Ovu vest su„brzo preneli ukrajinski mediji“.
„Međutim, kako su stizale informacije da su se u avionu nalazili njihovi ratni zarobljenici, kijevski režim se uspaničio i počeo grozničavo da prikriva svoje tragove. Pomenuta prva priznanja o umešanosti Oružanih snaga Ukrajine veoma su nespretno očišćena na internetu. Istovremeno se ubacuju nove verzije, sve jedna apsurdnija od druge“, naglasio je diplomata.
Rusija je zatražila sednicu Saveta bezbednosti UN u vezi sa oborenim Il-76 za sredu u 23 po moskovskom vremenu. Međutim, predstavnik Francuske koji predsedava Savetom zakazao je sednicu tek za petak u 1 čas po moskovskom vremenu.
Na početku sednice, zamenica generalnog sekretara UN Rozmari Dikarlo izjavila je da Ujedinjene nacije nisu u mogućnosti da verifikuju informacije o okolnostima katastrofe ruskog aviona Il-76 sa ukrajinskim ratnim zarobljenicima.

Obaranje vojnog aviona Il-76

Oružane snage Ukrajine oborile su u sredu iznad teritorije Belgorodske oblasti ruski vojno-transportni avion Il-76 koji je prevozio ukrajinske zarobljenike na razmenu. U avionu su se nalazile 74 osobe, od kojih 65 ukrajinskih vojnika i svi su poginuli. Istražni komitet Rusije saopštio je da prvi rezultati istrage pada aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti ukazuju na to da je letelica gađana protivvazdušnom raketom sa teritorije Ukrajine.
Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, Kijev je vrlo dobro znao o predstojećem transportu zarobljenika na razmenu, koji je trebalo da se obavi kasnije u sredu.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala