- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Hrvat napustio UEFA zbog Slovenca: „Ne glumim heroja“

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaZvonimir Boban
Zvonimir Boban  - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2024
Pratite nas
Zvonimir Boban, bivši jugoslovenski i hrvatski reprezentativac, napustio je funkciju šefa fudbala u UEFA, a raskid saradnje potvrđen je sa obe strane. Iako je na funkciju došao insistiranjem Aleksandra Čeferina, Boban je naglasio da odlazi upravo zbog neslaganja sa prvim čovekom Evropske fudbalske federacije.
Neočekivano je Zvonimir Boban napustio mesto šefa fudbala na koje je postavljen 2021. godine. Pre njegovog dolaska ta funckija nije postojala.
Povodom otkaza Bobana oglasila se i UEFA.
„UEFA želi da objavi sporazumni odlazak Zvonimira Bobana iz organizacije. Boban se pridružio organizaciji 2021. godine kao šef fudbala i pokrenuo je nekoliko značajnih projekata u tehničkom razvoju, uključujući osnivanje UEFA fudbalskog odbora i omladinskog fudbalskog foruma. UEFA izražava zahvalnost gospodinu Bobanu na njegovoj posvećenoj službi i želi mu puno sreće u budućim nastojanjima u karijeri“, navodi se u kratkom saopštenju UEFA.
Sa druge strane bivši fudbaler u otvorenom pisku otkrio je detalje.
„Razgovarao sam s predsednikom UEFA o problemu koji se dogodio tokom poslednjeg sastanka Izvršnog odbora UEFA u Hamburgu. Reč je o predlogu o izmeni statuta UEFA kako bi se Čeferinu, na sledećem kongresu 8. februara u Parizu, omogućila nova kandidatura nakon ovog mandata, koji je trebalo da mu bude posljednji. Nakon što je izrazio moju najveću zabrinutost i moje potpuno neslaganje s načinom i samim predlogom, predsednik mi je odgovorio da za njega ne postoji nikakav pravni ni moralno-etički problem i da će bez ikakve sumnje nastaviti s tom, po mom mišljenju, pogubnom idejom. Dobro razumem da ništa nije idealno, a ponajmanje ja. I dobro znam da mnogo puta moramo prihvatiti logiku kompromisa, ali ako bih prihvatio ovako tešku i pogrešnu odluku i okrenuo glavu, išao bih protiv načela i vrednosti u koje duboko verujem. Ne glumim nikakvog heroja, i dobro znam da su mnogi istog mišljenja – možda naivnog, ali sigurno ispravno“, piše u pismu Bobana.
Bivši fudbaler istakao je i da je u prethodnom periodu imao odličan odnos kako sa Čeferinom tako i sa ostalim kolegama u UEFA.
„U ove tri godine odnos i saradnja s Aleksandrom i svim mojim kolegama u UEFA bili su izvrsni – hvala im na tome, želim im sve najbolje. Žao mi je i tužan sam, ali napuštam UEFA“, naveo je bivši fudbaler Dinama i Milana.
Sergej Milinković Savić - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2024
SPORT
Velike zimske odluke pred fudbalerima Srbije – vreme polako ističe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala