- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Velike zimske odluke pred fudbalerima Srbije – vreme polako ističe

© Sputnik / Grigory Sysoev / Uđi u bazu fotografijaSergej Milinković Savić
Sergej Milinković Savić - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2024
Pratite nas
Predstojeće Evropsko fudbalsko prvenstvo velika je šansa za reprezentaciju Srbije, ali pre toga pojedinim igračima slede velike odluke kako bi uspeli da obezbede kartu za put u Nemačku.
Nesumnjivo, Srbija ima veliki broj kvalitetnih fudbalera, neki od njih su već uhvatili zalet za junsku avanturu, a za pojedine su stvari i dalje nerešene.
U prvu grupu spadaju napadači, Aleksandar Mitrović dominira u Saudijskoj Arabiji, Luka Jović se profilisao kao ubojiti „džoker“ u Milanu, dok je Dušan Vlahović na poslednje dve utakmice za Juventus postigao četiri gola.
Za razliku od napadača, igrači koji nastupaju iza njihovih leđa imaju pred sobom značajne odluke.
U najproblematičnijoj situaciji trenutno je Nemanja Radonjić, ofanzivni krilni igrač Torina koji je u nemilosti trenera Igora Jurića, ima pred sobom malo vremena da pronađe novi angažman kako bi ostao u formi i na radaru selektora Dragana Stojkovića.
Nije tajna da Stojković ceni Radonjićeve sposobnosti, često ga je koristio kao faktor iznenađenja u drugom poluvremenu, a nekadašnji omladinac Partizana i senior Crvene zvezde imao je dosta dobrih epizoda u takvoj ulozi.
Ali, ne samo da ga je Jurić sklonio iz tima, već i klub želi da ga se reši, ali pod uslovima koji su, zasad, daleko od ispunjivih.
Želela je, navodno, Radonjića Majorka, ali samo na pozajmicu bez obavezne kupovine na kraju sezone, opcija je bila i Amerika, ali srpski fudbaler tamo nije želeo kako bi svim silama uspeo da ostane u nekoj od atraktivnih evropskih liga.
Pojavile su se glasine i o Monci, javio se navodno i Olimpijakos, stvari zasad nisu blizu realizacije, a moraće da budu jer se bliži kraj prelaznog roka.
Jedan od igrača koji se vraćaju u fokus evropskog tržišta je, iznenađujuće, Sergej Milinković-Savić.
Koliko je iznenađenje bila njegova odluka da u najboljim fudbalskim godinama zameni italijansku Seriju A za arapsku ligu, toliko je i informacija da bi posle samo šest meseci na egzotičnoj destinaciji ponovo obuče dres rimskog Lacija.
Jasno je da Sergeju, kao donedavno jednom od igrača iz potencijalne grupe „stotinu miliona za transfer“, nije mesto u ligi poput saudijske, a u medijima se pojavila informacija da je on rekao bivšim saigračima iz Italije da želi da se vrati u klub.
Čak iako to ne bude moguće zbog ne baš sjajnog odnosa sa rukovodstvom Lacija, ne može se ne konstatovati da bi klubovi poput Juventusa, ali i Intera i Milana, mogli da pogledaju u pravcu momka kome očigledno prija život u Rimu.
Nešto drugačijim putem bi mogao Sergejev saigrač iz zlatne novozelandske mlade reprezentacije Srbije – Nemanja Maksimović.
Sada već dugogodišnji stanovnik Španije na putu je da napusti tu državu i krene nešto istočnije, u Grčku.
Panatinaikos je navodno spreman da mu pruži novi dom i spoji ga sa saigračem iz reprezentacije Filipom Mladenovićem.
Iako u nekakvim realnim okolnostima ne bi trebalo postaviti pitanje o tome da li Maksimović treba da bude deo reprezentacije Srbije za Evropsko prvenstvo, način igre koji forsira selektor Stojković mogao bi da bude nesrazmeran za neumornog vezistu pa je i pred njim značajna odluka koja može uticati i na to da li će biti među putnicima za Nemačku, naročito jer je njegov kolega sa pozicije, Nemanja Gudelj, pod znakom pitanja zbog teške povrede kolena.
Najmlađi od njih, momak pred kojim je velika budućnost, ima pred sobom i veliku odluku – Lazar Samardžić je još prošlog leta bio na izlaznim vratima Udinezea, a priče su se ponovo podgrejale i besomučno se vrte.
Veoma je zanimljiv Samardžić italijanskim medijima za spekulacije, kao nešto ranije i Sergej, selili su ga u Lacio, Juventus, Napoli, pominju se čak sada i neki klubovi iz engleske Premijer lige i ishod nije izvestan.
Samardžić mora da ima stabilne minute i pravi učinak kako bi na Evropskom prvenstvu bio prava alternativa za kapitena Dušana Tadića na poziciji ofanzivnog veziste, iako mu, kao i Sergeju, često u reprezentaciji nisu davane uloge ekvivalentne onima iz klubova.
U najvećim ligama Evrope prelazni rok se završava u noći između 31. januara i 1. februara.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala