- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Lansiranje Kalibara iz Crnog mora - Sputnik Srbija

UŽIVO Iznad Belgorodske oblasti oborene dve ukrajinske rakete „vampir“

Pratite nas
Vladimir Zelenski traži međunarodnu istragu pada aviona Il-76. Kremlj se složio da treba istražiti sve zločine kijevskog režima. Na mestu pada aviona u Belgorodskoj oblasti pronađene su crne kutije aviona.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
23:31 25.01.2024
Mesto pada vojnog aviona Il-76  u Belgorodskoj oblasti Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2024
RUSIJA
Rusija u UN: Obaranje Il-76 ─ namerni i smišljeni zločin Kijeva
22:18 25.01.2024
Međunarodna organizacija za civilnu avijaciju (IKAO) nema ovlašćenja za istragu incidenta sa Il-76, jer je to vojni avion, izjavio je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.

„Kontaktirao sam naše kolege u IKAO-u, koji su primetili da je reč o vojnom avionu, tako da nemaju ni mehanizam ni nadležnost (da istraže ovu situaciju)“, rekao je Dižarik.

U IKAO-u su za Sputnjik saopštili da ne mogu da „spekulišu“ o tome da li odredbe Konvencije o međunarodnom civilnom vazduhoplovstvu iz 1944. godine „važe“ za ovu situaciju, napomenuvši da se Konvencija ne primenjuje na vojne ili vladine letove.
20:42 25.01.2024
Sledovateli SK rabotaюt na meste krušeniя Il-76 - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2024
RUSIJA
Il-76 oboren, a Zapad ćuti: Rusija poziva međunarodnu zajednicu da reaguje
19:33 25.01.2024
Ujedinjene nacije dobile su zahtev Rusije da joj dostave spisak ubijenih u Buči u proleće 2022. godine, izjavio je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.
Dižarik je ranije rekao da trenutno nema šta da kaže kao odgovor na reči ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova o spisku žrtava provokacije u Buči.
Lavrov je ove nedelje, govoreći na sednici Saveta bezbednosti, podsetio da je više puta lično tražio od generalnog sekretara UN da pomogne da Kijev preda spisak imena onih koje su navodno ubili ruski vojnici u Buči, ali su njegovi apeli ostali bez odgovora. Prema rečima ruskog ministra, generalnom sekretaru UN jednostavno nije dozvoljeno ni da pokuša da utvrdi istinu koja bi razotkrila one koji na zapadu vuku konce.
19:18 25.01.2024
Ruski PVO sistemi oborili su oko 20,30 dve ukrajinske rakete ispaljene iz sistema RM-70 „vampir“ iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
18:33 25.01.2024
Situacija na bojnom polju u Ukrajini ne bi trebalo da bude opravdanje za smanjenje pomoći Kijevu, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.
„Šta god da se desi na terenu u Ukrajini, ovo ne bi trebalo da se koristi kao izgovor za smanjenje pomoći Kijevu ili izazivanje sumnje u izvodljivost konačnog cilja“, rekao je Kuleba u intervjuu za američko „Forin afers“.
Ukrajinski ministar je dodao da je zemlja već osetila ozbiljniji nedostatak granata nego pre dva-tri meseca.
Prema njegovim rečima, administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena „tvrdoglavo“ brani politiku nastavka pružanja pomoći Ukrajini, jer shvata da je „jeftinije pomoći sada“ nego „ispravljati nered“ koji će nastati ako se pomoć ne pruži na vreme“.
18:02 25.01.2024
Istražitelji na mestu pada aviona Il-76 - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2024
RUSIJA
Rusija objavila prve rezultate istrage pada Il-76: Avion pogodila raketa iz Ukrajine
17:25 25.01.2024
16:24 25.01.2024
Kijev je zainteresovan za nastavak razmene zarobljenika sa Moskvom i spreman je da radi po tom pitanju, izjavio je portparol Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Andrej Jusov za televiziju „Rada“.
16:21 25.01.2024
Na olupini vojnog transportnog aviona Il-76 pronađene su stotine ulaznih rupa od udarnih elemenata ukrajinske rakete, a sami udarni elementi pronađeni su i u delovima obloge aviona koji su oborile Oružane snage Ukrajine u Belgorodskoj oblasti, izjavio je za Sputnjik portparol hitnih službi.
„Tokom detaljnog pregleda olupine letelice pronađene su stotine ulaznih rupa od destruktivnih elemenata rakete“, rekao je sagovornik agencije.
On je dodao da svaki tip rakete ima svoj ispun različitog oblika, a raketa detonira pri približavanju cilju u skladu sa parametrima koje su zadali projektanti.
„Samo će balističkom analizom biti moguće utvrditi da li udarni elementi pripadaju određenoj vrsti rakete“, rekao je on.
13:07 25.01.2024
Sud u Moskvi osudio je Darju Trapovu na 27 godina zatvora zbog terorističkog napada na ratnog reportera Vadlena Tatarskog u Peterburgu koji je tom prilikom poginuo.
Sud je osudio Dmitrija Kasinceva, koji je Trepovu krio posle terorističkog napada u kafiću, na godinu i devet meseci zatvora.
12:52 25.01.2024
Oružane snage Ukrajine mogle su da obore ruski vojno-transportni avion Il-76 sa ukrajinskim ratnim zarobljenicima američkim sistemom protivvazdušne odbrane "patriot", javlja radio Franceinfo, pozivajući se na francuski vojni izvor.
"Avion Il-76 je pogođen sistemom Patriot, američke proizvodnje koji poseduje ukrajinska vojska“, navodi se u saopštenju.
Fransinfo je jedna od najvećih radio mreža u Francuskoj. Deo je nacionalne javne televizije France Télévisions.
12:35 25.01.2024
Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
▪Ruske oružane snage su odbile dva napada Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu, neprijatelj je izgubio oko 270 vojnika;
▪Ruska PVO oborila je 91 ukrajinsku bespilotnu letelicu;
▪Ruske oružane snage već drugi dan pobošljavaju situaciju duž linije fronta na donjeckom pravca;
▪Ruske oružane snage uništile su dva skladišta municije i američki višecevni raketni sistem na donjeckom pravcu;
▪Ukrajinske oružane snage su izgubile oko 310 vojnika, 4 tenka, 4 borbena oklopna vozila na donjeckom pravcu;
▪Ruske oružane snage su odbile četiri napada Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu, neprijatelj je izgubio oko 40 vojnika i 7 komada tehnike;
▪Ruske oružane snage na južnodonjeckom pravcu gađale su položaje brigada Oružanih snaga Ukrajine kod Staromajorskog i Novomihajlovke, neprijatelj je izgubio oko 130 vojnika i jedan tenk;
▪Ruske oružane snage su gađale položaje četiri brigade Oružanih snaga Ukrajine na zaporoškom pravcu, neprijatelj je izgubio oko 130 boraca.
12:05 25.01.2024
Evropski političari, govoreći o mogućem oružanom sukobu sa Ruskom Federacijom, skreću pažnju stanovnika svojih zemalja sa ekonomskih problema, smatra portparol Kremlja Dmitrij Peskov, uz napomenu da su Evropljani skloni traženju spoljnog neprijatelja.
"Uvek morate da tražite spoljnog neprijatelja - Evropljani uvek teže ka tome", rekao je Peskov novinarima.
"Za njih smo, naravno, dugogodišnji neprijatelj. A sada, kada počinju ekonomski problemi, kada poreski obveznici pitaju na šta su oni (rukovodstvo EU) potrošili desetine ili stotine miliona evra, umesto da ih ulažu u privredu EU, kada evropska privreda počne da gubi konkurentnost, potrebno je nekako skrenuti pažnju svojih građana", dodao je on.
Prema rečima Peskova, u ovom slučaju se pokreće tema hipotetičkog sukoba sa Ruskom Federacijom.
11:21 25.01.2024
11:00 25.01.2024
Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) pokrenula je krivični postupak po predmetu pada aviona Il-76 sa 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika, javila je agencija RBK, pozivajući se na SBU.
Ukazuje se da je predmet klasifikovan pod članom o kršenju zakona i običaja ratovanja.
10:48 25.01.2024
Rusija će nastaviti da razgovara o razmeni zarobljenika sa Ukrajinom i nakon pada Il-76, ali uzimajući u obzir sve događaje, rekao je šef Komiteta za odbranu Dume Andrej Kartapolov.
„Ne možemo da napustimo naše momke i zato ćemo čak i razgovarati sa đavolom, raditi čak i sa nečistima, ali moramo da izvučemo naše momke, nemamo drugog izbora", dodao je on.
09:08 25.01.2024
Velika Britanija je zatražila od Nemačke da joj proda krstareće rakete Taurus, obećavajući u zamenu da će Ukrajini isporučiti više projektila dugog dometa Storm Šedou. To će omogućiti da se izađe iz ćorsokaka po pitanju isporuka visokopreciznog oružja u Kijev, piše Handelsblat, pozivajući se na izvore u nemačkoj vladi i diplomatskim krugovima.
Britanska strana je iznela predlog pre nekoliko nedelja, ali nemačka vlada još nije dala odgovor. Administracija nemačkog kancelara Olafa Šolca zvanično ne komentariše ovu informaciju, ali, kako navodi Handelsblat, razmatraju mogućnost prodaje Taurusa Londonu.
08:42 25.01.2024
Obe crne kutije ruskog vojno-transportnog aviona Il-76 koji je oborila Ukrajina pronađene su na mestu pada u Belgorodskoj oblasti, tehničko stanje je dobro, rekao je za Sputnjiku predstavnik hitnih službi.
„Otkrivene su obe crne kutije – uređaj za snimanje parametara leta i diktafon“, rekao je sagovornik agencije.
08:39 25.01.2024
Kijev sada ne bi mogao da prihvati lovce F-16, čak i kada bi mu ih evropske zemlje poklonile, saopštio je predstavnik komande Ratnog vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat.
„Mogli ste čuti razne izjave evropskih lidera da su spremni da nam isporuče avione da teritorijalno budu locirani kod nas“, rekao je on televiziji Rada.
„Ali to nije opcija koja odgovara Ukrajini. Oni su nam potrebni za posao, da pokriju vazdušni prostor“, dodao je on.
Ignat je objasnio da trenutno u Ukrajini ne postoji infrastruktura neophodna za održavanje F-16 i, pored toga, nema pilota obučenih za upravljanje njima.
„To nisu samo avioni, već avijacioni kompleksi koji zahtevaju odgovarajuće uslove, opremljene aerodrome i pilote“, naveo je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala