- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnici otkrili novu misteriju na površini Meseca

© AP Photo / Damian DovarganesVučji mesec
Vučji mesec - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2024
Pratite nas
Naučnici su otkrili novu misteriju na površini Meseca, u vidu reflektujućih gromada koje takođe pokazuju moguća magnetna svojstva.
Na delu meseca poznatom kao Mesečev vrtlog Rajner Gama, naučnici su otkrili kamene gromade prekrivene prašinom sa jedinstvenim reflektujućim svojstvima. Prethodno pogrešno smatrana kraterom, Rajner Gama je ravna oblast bez senki koja se ističe u ogromnoj lunarnoj ravnici Oušeanus Procelarum.
Veruje se da su lunarni vrtlozi, poput Rajner Game, rezultat magnetizovane stene koja odbija čestice solarnog vetra, stvarajući istaknute karakteristike vidljive sa Zemlje. Međutim, alternativne teorije sugerišu da interakcije između magnetnih anomalija i čestica prašine naelektrisanih od udara mikrometeorita mogu doprineti formiranju ovih vrtloga, prenosi Sajens alert.
Da bi istražili ove mogućnosti, planetarni naučnik Otavijano Ruš i njegove kolege sa Univerziteta u Minsteru u Nemačkoj pregledali su oko milion slika razbijenih stena koje je napravio NASA-in Lunar Reconnaissance Orbiter. U krateru Rajner K, koji se nalazi u blizini Mesečevog vrtloga Rajner Gama, identifikovali su karakterističnu, manje reflektujuću stenu koja raspršuje manje svetlosti nazad ka Suncu, a njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu Džurnal of džiofizikal risrč – Planets.
„Prepoznali smo stenu sa karakterističnim tamnim područjima na samo jednoj slici“, objašnjava Ruš.
On i njegov tim koristili su veštačku inteligenciju da identifikuju oko 130.000 potencijalno sličnih prašnjavih gromada na osnovu veličine i refleksije. Iako su manje reflektujuće stene bile koncentrisane u blizini magnetne anomalije Rajner Gama, nisu sve stene u krateru Rajner K imale neobične refleksije.
Iako su stene možda nastale udarom, naučnici sumnjaju da su neobična reflektujuća svojstva verovatnije rezultat tankog sloja prašine koji se akumulira na nekim stenama. Jedinstvena svojstva ove prašine i dalje ostaju nejasna.
Ruš i njegov tim nameravaju da iskoriste svoja otkrića da istraže procese koji doprinose formiranju mesečevih vrtloga, uključujući podizanje prašine usled elektrostatičkih sila ili interakcije između solarnog vetra i magnetizma na površini Meseca.
Istovremeno, NASA i naučnici iz Laboratorije za primenjenu fiziku Džona Hopkinsa spremaju se da lansiraju lunarni lender 2024. godine kako bi istražili Rajner Gamu i izbliza proučavali njegove magnetne anomalije.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala