Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Presudna uloga ruskog helikoptera: Kako su Kamovi prošli vatreno krštenje u dimu iznad Beograda

© Sputnik / Lola ĐorđevićProtivpožarni helikopter Kamov Ka-32
Protivpožarni helikopter Kamov Ka-32 - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2024
Pratite nas
Vatreno krštenje ruskog helikoptera Kamov Ka-32 u gašenju požara na Novom Beogradu pokazalo je da su Srbiji bile neophodne ovakve letelice. Piloti su imali sreće sa vremenom, ali ovaj helikopter dejstvuje u svim meteo uslovima, vrlo je efikasan. Imamo vrlo korisnu vazduhoplovnu mašinu, za ne daj Bože, može da posluži i regionu.
Ovo za Sputnjik kaže pilot i ratni veteran Boriša Mandić komentarišući premijerni let Ka-32 tokom gašenja požara u Kineskom tržnom centru u Bloku 70:
„Ako postoji mogućnost, potrebno je nabaviti najmanje još dve ovakve letelice, ne treba pitati za cenu“.
Posle četiri sata borbe sa vatrom, pripadnici Sektora za vanredne situacije lokalizovali su požar koji je rano jutros izbio u Kineskom tržnom centru. U intervenciji je učestvovalo 25 vatrogasnih vozila, a presudnu ulogu u gašenju imala je Helikopterska jedinica MUP-a Srbije, odnosno novi ruski helikopter Kamov Ka-32.
Prvo angažovanje letelice komentarisao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da će Srbija u naredne dve godine, ako bude imala novca, nabaviti još dva ovakva protivpožarna helikoptera.
© Foto : MUP SrbijeHelikopter Kamov Ka-32
Helikopter Kamov Ka-32A11BC - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2024
Helikopter Kamov Ka-32
Mandić za Sptunjik objašnjava da je reč o helikopteru izvanrednih performansi, idealan je za gašenje požara u urbanim sredinama.
„Ima mogućnost lebdenja, ima mogućnost horizontalnog gašenja požara, nosi dovoljnu količinu vode. Jednako je važno i to što mu ne trebaju velika zaletišta, u smislu vodene površine, on lebdeći kupi vodu. Zdušno sam za to da što pre dobijemo još dve letelice, to je neki optimum za našu teritoriju, za naše uslove“, kaže Mandić.

Idealan za požare u neboderima

On dodaje da Kamov Ka-32 nije jedina letelica pogodna za gašenje požara u urbanim sredinama. Ima ih više, ali je, kako kaže, ova ruske proizvodnje najidealnija za gašenje požara na visokim zgradama.
„Pokazao se odlično na oblakoderima, neboderima, a Beograd ima dosta takvih zgrada. Mislim da je jedini u regionu, a možda i u Evropi koji ima sposobnost da gasi požare na visokim soliterima. Jutros je bilo krštenje, pokazao je efikasnost, pokazao je jednostavnost i brzinu delovanja. Brzo dejstvo je važno, a njemu jako malo vremena treba za pripremu“.
Mandića smo pitali i da li je potrebna zahtevna preobuka pilota, ukoliko Srbija nabavi još dva helikoptera Kamov Ka-32, s obzirom da je reč o veoma specifičnoj letelici.
„Ne treba nikakva posebna. Imamo izvanredne pilote koji su dovoljno obučeni, iskusni, zreli. Za vrlo kratko vreme se izvrši preobuka, za kratko vreme možemo da dobijemo izvanredno obučene pilote koji mogu da upravljaju ovim mašinama, a tehnički sastav već postoji, ljudi su tu“.
© Sputnik / Lola ĐorđevićProtivpožarni helikopter Kamov Ka-32
Protivpožarni helikopter Kamov Ka-32 - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2024
Protivpožarni helikopter Kamov Ka-32

Najvažnija bezbednost

Pilota koji ima veliko iskustvo u vazduhu, ali i u obučavanju, pitali smo i zašto je podizanju Ka-32 prethodio let dva manja helikoptera. Kaže da je to deo standardne procedure.
„Prvo ide izviđanje, da se snimi teren, da se vidi nivo požara, intenzitet vatre i sama lokacija. Vetar je jako bitan i na osnovu njega se donosi odluka da li može da se upotrebi takav helikopter, da li je svrsishodno. A na prvom mestu je pitanje – da li je bezbedno. To su ipak vanredne, neočekivane situacije. Procedura nije standardna, mnogo toga mora de se izvidi, da se snimi, proceni, pre nego što se donese odluka da se upotrebi jedno tako skupoceno sredstvo“, zaključuje Mandić.
U idealnim uslovima ovaj helikopter može da za sat vremena napravi 10 vodozahvata, odnosno da baci do 50 tona vode. Vodeni top može da dobaci do 40 metara, izbacuje 63 litra vode u sekundi.
Osim za gašenje požara, Ka-32 može se koristiti i za prenos teškog tereta. Može da preveze do 13 ljudi. Maksimalna brzina mu je 260 kilometara na sat, može da ostvari dolet od 650 kilometara.
Pogledajte i:
Požar u Kineskom tržnom centru na Novom Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2024
MULTIMEDIJA
Nadrealne scene sa mesta požara u Kineskom tržnom centru na Novom Beogradu /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala