- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Na Zapadu priznaju: Ukrajinska vojska mora da štedi municiju, a Rusi sve jače napadaju

© AP Photo / LIBKOSUkrajinski vojnik
Ukrajinski vojnik  - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2024
Pratite nas
Oružane snage Ukrajine primorane su da štete artiljerijsku municiju zbog nestašice, dok ruska vojska izvodi sve snažnije napade, piše list „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na ukrajinske vojnike.
Po rečima komandanta jednog od vodova Oružanih snaga Ukrajine, artiljerci u poslednjih nekoliko nedelja dnevno troše najviše 2.000 granata dok su u leto 2023. godine trošili po 8.000 komada dnevno.
„Zaista nema dovoljno municije“, potvrdio je za list oficir ukrajinske artiljerijske brigade.
Komandant ukrajinske operativne taktičke grupe „Tavrija“ Aleksandar Tarnavski krajem decembra je rekao novinarima da su se ukrajinske snage suočile sa nestašicom artiljerijske municije zbog manjka vojne pomoći sa Zapada, zbog čega su bile primorane da obustave neke operacije. Takođe je dodao da se vojska suočava sa deficitom municije za PRO sisteme „stormer“, „avendžer“ i „stinger“.
Ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov ranije je zatražio od zapadnih partnera da pomognu Kijevu da reši problem sa municijom, ristakavši da je jačanje artiljerijskog potencijala jedna od ključnih potreba Oružanih snaga Ukrajine.
Ranije je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio da je Alijansa potpisala ugovor vredan 1,2 milijardi dolara za kupovinu artiljerijske municije. Reč je o približno 220.000 komada municije kalibra 155 milimetara koju aktivno koristi ukrajinska vojska.
Pogledajte još:
Američka vojska pod zastavom - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Američki general: Ukrajina gubi rat protiv Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala