- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Hodajući leš“: Biograf Zelenskog otkriva život predsednika u bunkeru na početku SVO

© Foto : The Presidential Office of UkrainePrezident Ukrainы Vladimir Zelenskiй
Prezident Ukrainы Vladimir Zelenskiй - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2024
Pratite nas
Novinar „Tajma“ Sajmon Šuster, biograf ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, proveo je s njim godinu dana i opisao život predsednika u bunkeru u prvim mesecima nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini. Delove iz knjige objavili su „Telegraf“ i „Blumberg“.
Kako piše Šuster u knjizi „Šoumen“ (The Showman), posvećenoj Zelenskom, sklonište ukrajinskog predsednika nalazi se ispod njegove rezidencije u Kijevu. Zelenskom su najteže padale noći u bunkeru: krevet mu je bio „jedva dovoljno širok da može da se okrene“, a telefon mu je gotovo neprestano zvonio, navodi novinar.

„Tih prvih dana ja sam sve budio. Nisam imao prava da spavam dok ne saznam gde su izvedeni udari“, rekao je ukrajinski lider, navodi se u knjizi.

U skloništu nije bilo „ništa posebno“ ni za jelo. Na sastancima su delili slatkiše, a u zajedničkoj kuhinji su bile „mesne konzerve i stari hleb“. Jedan ministar je čak priznao da je „nekoliko dana živeo na čokoladi“.
Sam Zelenski je bio bled, žalio se na nedostatak sunčeve svetlosti i svežeg vazduha, piše Šuster.
„Njegova pomoćnica se priseća da je izgledao kao hodajući leš. 'Živ čovek ne može tako izgledati', kazala je ona“, citira je autor knjige.
Vremenom je u bunkeru uspostavljen neki red. Zelenski je imao vremena da doručkuje kajganu. Ljudi iz njegovog okruženja su dobijali topao obrok: viršle, knedle, gulaš.

„Zelenski i njegov tim sačuvali su zalihe alkohola čak i nakon što je Vlada zabranila njegovu prodaju u zemlji i s vremena na vreme on je sipao vino pomoćnicima koji su mu se pridruživali za vreme obroka“, navodi se u knjizi.

U sklonište su kasnije doneli šipke i tegove za vežbanje koje je ukrajinski lider koristio noću. Zatim je postavljen sto za ping pong. Ponekad je Zelenski pozivao saradnike da pogledaju film zajedno – najčešće holivudski, piše Šuster.
Podsećamo, u februaru prošle godine „Sandej Tajms“ pisao je da su Zelenski i njegov tim u prva dva meseca borbenih dejstava u Ukrajini veći deo vremena proveli u bunkeru, ali je predsednik povremeno izlazio kako bi pokazao Ukrajincima da nije pobegao. Prema navodima lista, svi koji su bili tada sa ukrajinskim liderom morali su da potpišu dokument o tajnosti.
Pogledajte još:
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
„Tajms“ otkriva šta se događa u bunkeru Zelenskog
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala