- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Počinje „Kustendorf“

© Sputnik / Dejan SimićMećavnik, Kustendorf
Mećavnik, Kustendorf - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2024
Pratite nas
Sedamnaesti Međunarodni filmski festival „Kustendorf“, pod motoom „Ne nadzor, kinematografija“, počinje danas na Mećavniku i trajaće do 27. januara.
Festival će svečano otvoriti osnivač „Kustendorfa“, reditelj Emir Kusturica i potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković.
Na ceremoniji otvaranja koja počinje u 20 časova, biće dodeljena specijalna nagrada festivala „Drvo života“ nagrađivanom italijanskom reditelju Mateo Garoneu.
Gosti festivala biće reditelji Mateo Garone, Edoardo de Angelis, Vladimir Perišić, Ilja Željtjakov, Đakomo Abruceze, Sonja Karpunjina, Bazil Halil, Luka Popadić,kao i članovi žirija Sandro Veronezi, italijanski pisac i publicista, Bojana Panić, srpska glumica i Muzafarkon Erkinov, filmski režiser iz Uzbekistana.
O nagradi „Vilko Filač“ odlučiće direktor fotografije iz Rima, Vladan Radović i Mišel Amatje, direktor fotografije iz Francuske.
Kuriozitet festivala je da su svi reditelji iz programske celine „Novi autori“, kao i reditelji Edoardo de Angelis i Đakomo Abruceze iz programske celine „Savremene tendencije“, ne tako davno učestvovali u Takmičarskom programu „Kustendorfa“ sa svojim studentskim radovima.
U takmičarskom programu 17. Kustendorfa, naći će se 17 filmova. Odabrani filmovi ističu se autentičnošću autorskog pogleda na svet, a istovremeno dobro predstavljaju raznovrsnost pristupa među prijavljenim filmovima.
Kroz ovogodišnju retrospektivu, obeležavaju se stogodišnjice nastanka filma „Pohlepa“, rođenja filmskih velikana Marčela Mastrojanija, Marlona Branda i Tengiza Abuladzea.
Programska celina „Novi autori“ prikazaće dugometražni film ruske rediteljke Sonje Karpunjine - „Hoću muža“ i reditelja Bazila Xalila - „Vikend u Gazi“, kao i ostvarenja „Zemaljski stihovi“korežisera Alija Asgarija i Alireze Xatamija i „Moja švajcarska vojska“ Luke Popadića.
Festival „Kustendorf“, u organizaciji produkcijske kuće „Rasta internešnel“ i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije i Mećavnik grada, kao i prethodnih godina u fokusu ima podjednako mlade filmske stvaraoce i velikane svetskog autorskog filma.
 Emir Kusturica - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2024
KULTURA
Na Mokroj Gori ne vladaju nadzorne kamere nego - sloboda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala