- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Trujumf umetnosti i slobode – bez nadziranja: Počeo „Kustendorf“ /video, foto/

© Sputnik / Milica TrkljaMateu Garoneu nagrada ,,Drvo života"
Mateu Garoneu nagrada ,,Drvo života  - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2024
Pratite nas
Reditelji Emir Kusturica i Mateo Garone otvorili su večeras u Drvengradu 17. Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“, poručivši „Ne nadziranje, kinematografija“.
Kusturica je uručio italijanskom sineasti Mateu Garoneu nagradu „Drvo života“ prisetivši se svoje reakcije kada je pogledao njegov prvi film.
„Kao predstavnik najmlađe generacije filmskih radnika koji dolaze na ovaj festival, ali nažalost u godinama kada suze mogu da poteku i na reklame, izbegavm čak i Olimpijade jer često suza poteče i kada neko dobije bronzanu, a kamoli srebrnu medalju. Mateo je reditelj čiji prvi film mi je pokazao da postoje nacije u Evropi koje štite svoje filmsko nasleđe. Kada sam video njegovu 'Gomoru', plakalo mi se i smejalo, sve ono što običan gledalac treba da proživi u filmu. To je film koji u najboljem smislu te reči potvrđuje tezu da čak i ove glupe kamere mogu da budu upotrebljene za stvaranje pametnog filma“.
Garonea je sreo 1998. godine u Veneciji gde je bio sam filmom „Crna mačka beli mačor“:
„Prišao mi je momak i rekao – 'Gospodine Kusturica, vaši filmovi me veoma inspirišu'. Ja sam rekao – 'Veoma dobro'“.

Emir je bio važan za moj put

Garone je treći put došao u Drvengrad, sa novim ostvarenjem „Ja, kapetan“ i Srebrnim lavom za režiju venecijanskog festivala, a na putu za Mećavnik saznao je da je njegov film nominovan za Oskara.
„Pre deset godina Paolo Sorentino je došao na Kustendorf i rekao mi je da mora u Holivud jer mu je film nominovan za Oskara. Poslao sam mu poruku dan uoči dodele da će ga dobiti. Sutradan mi je odgovorio – 'Bio si u pravu'. Ovaj gospodin, Mateo Garone, mi se javio iz Holuvuda i rekao da tamo promoviše film. Poslao sam mu poruku – 'Dođi na Mećavnik i dobićeš Oskar. I to će se desiti u martu“, ispričao je Kusturica dočekavši Garonea u Drvengradu.
© Sputnik / Marija JakovljevićEmir Kusturica i Mateo Garone otvorili "Kustendorf"
Emir Kusturica i Mateo Garone otvorili Kustendorf - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2024
Emir Kusturica i Mateo Garone otvorili "Kustendorf"
Garone je istakao da mu je uvek čast da primi nagrade, a posebno od njemu najvažnijeg reditelja, Kusturice:
„Lepo je biti ponovo na Kustendorfu. Osećam se kao kod kuće. Ovo je moja porodica. Kada sam počeo da snimam, Emir je za mene bio veoma važan. Sa 22 godine otišao sam u Veneciju jer sam voleo da gledam filmove. Tada sam bio slikar, ne reditelj. Sreo sam Emira, bio sam toliko stidljiv, ali on je bio veoma važan za moj dalji put. I kada me pozove na festival, ne mogu da odbijem svejedno da li sam u Los Anđelesu ili negde drugde“.

Trijumf umetnosti

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković je na otvaranju „Kustendorfa“ istakla da će naredna četiri dana Mokra Gora biti evropska i svetska prestonica filma „u njegovom najkreativnijem i najprefinjenijem izdanju – onom koje slavi umetnost i u kome estetika filmskog izraza i lepota filmskog jezika imaju primat nad surovim zakonima filmske industrije i komercijalizacije, ne samo kulture već i čitavog života“.
© Foto : Sputnjiku ustupilo Ministarstvo kulture/ Goran ZlatkovićMinistarka kulture Maja Gojković na Kustendorfu
Ministarka kulture Maja Gojković na Kustendorfu - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2024
Ministarka kulture Maja Gojković na Kustendorfu
„Već 17 godina ovo je mesto okupljanja ljubitelja sedme umetnosti. Dobrim delom i zbog toga što je 'Kustendorf' pobeda sadržine nad formom, nadahnuća nad rutinom, originalnog nad svakodnevnim. Ovaj festival je i trijumf umetnosti kao najviše tvorevine ljudskog duha, koja budi najfinija osećanja, opija svojom magijom i bezgraničnim putevima mašte vodi nas na nezaboravna putovanja“, naglasila je Gojković.
„Kustendorf“ je, primetila je, među najznačajnijim, a svakako jedan od najautentičnijih filmskih festivala današnjice i zato što pažljivo neguje svoje vernu publiku, i iz godine u godinu privlači novu:
„Ono što ovaj praznik kulture čini dodatno posebnim je neponovljivi osećaj slobode u vremenu u kome spektakl i relativizacija stvaralaštva teže da potisnu kvalitet i originalnost. Srećom po čovečanstvo, prave umetničke vrednosti, makar to činile u tišini i nekim samo njima poznatim načinima, uvek iznađu put do ljudskog srca i duše. Sloboda stvaralaštva jedna je od najvećih univerzalnih vrednosti, i ona je - baš kao i slogan ovogodišnjeg festivala – 'Ne nadziranje, kinematografija!' - u večnoj disharmoniji sa bilo kojom vrstom autoriteta imaginarnog Velikog brata ili zakonima tržišta“.
© Sputnik / Marija JakovljevićStudenti izveli performans inspirisan filmom "Andergraund"
Studenti izveli performans inspirisan filmom Andergraund - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2024
Studenti izveli performans inspirisan filmom "Andergraund"

Ne nadziranje, kinematografija

Na otvaranju studenti treće godine Akademije umetnosti iz Beograda izveli su performans inspirisan Kusturičinim filmom „Andergraund“.
Na kraju je na scenu je stupio glumac Predrag Miki Manojlović sa porukom „Ne nadziranje, kinematografija“ kojom „Kustendorf“ želi da ukaže na promenu funkcije kamere koja je u „našem vremenu od mašine za vizije postala mašina za nadziranje i kontrolu“, u uverenju da ta promena nije nužno nepovratna.
© Foto : Sputnjiku ustupilo Ministarstvo kulture/ Goran ZlatkovićMiki Manojlović na Kustendorfu
Miki Manojlović na Kustendorfu - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2024
Miki Manojlović na Kustendorfu
Svoju muzičku viziju sveta filma predstavila je kantautorka Duda Buržujka, a „Kustendorf“ će narednih pet dana podeliti još 30 vizija sveta, kroz filmove mladih i već atabliranih autora u nadi da će publiku uzbuditi, naljutiti, dodirnuti ili naterati da se zamisle.
© Sputnik / Milica TrkljaSavetnik ruskog predsednika Vladimir Tolstoj i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan - Harčenko
Savetnik ruskog predsednika Vladimir Tolstoj i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan - Harčenko  - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2024
Savetnik ruskog predsednika Vladimir Tolstoj i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan - Harčenko
Otvaranju festivala na Mećavniku prisustvovali su i ruski ambasador Aleksandar Bocan - Harčenko i savetnik ruskog predsednika za kulturu i čukununuk velikog ruskog književnika Lava Tolstoja, Vladimir Tolstoj.
Emir Kusturica, otvaranje sedamnaestog po redu ,,Kustendorfa - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2024
KULTURA
Kusturica: Da je Bergman živ, bio bi na Kustendorfu /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala