- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Kusturica: Da je Bergman živ, bio bi na Kustendorfu /video, foto/

© Sputnik / Milica Trklja / Emir Kusturica, otvaranje sedamnaestog po redu ,,Kustendorfa"Emir Kusturica, otvaranje sedamnaestog po redu ,,Kustendorfa"
Emir Kusturica, otvaranje sedamnaestog po redu ,,Kustendorfa - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2024
Pratite nas
Šta god bilo sa svetskim filmom, najbolji svetski autori imaće na „Kustendorfu“ svoje udomljenje i ovaj festival će postojati barem kao pregled najvećih autorskih dostignuća. Mislim da je Bergman živ, da bi bio ovde. Da je Breson živ, bio bi ovde. Svi bi oni ovde stizali, kao što to čine Farhadi, Garone, Sorentino, rekao je reditelj Emir Kusturica.
Kusturica je uoči otvaranja 17. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala „Kustendorf“ u Drvengradu, istakao da je najvažnije bilo da se napravi selo:

„Ono nije samo očuvanje identiteta arhitekture ovoga naroda nego je očuvanje onoga što vredi, što smo mi u periodu crnog talasa ili u zlatnom periodu zabavnog filma napravili u bivšoj Jugoslaviji, uglavnom u Srbiji i time postavili standard koji je meriv sa svim onim što se dešava u čitavom svetu. Mi smo u međuvremenu izgubili taj status. Pravimo filmove koji su, kako je pokojni Šibo Krvavac govorio, trkopiš filmovi, koji se prave samo da bi bili napravljeni, a ne da bi sadržajno i formalno odgovorili vremenu u kome živimo".

Osnivač „Kustendorfa“ podsetio je da na festivalu tokom proteklih godina nije bilo mnogo srpskih filmova:
„To nije zbog toga što mislimo da neki od njih nisu dobri nego što je u svetu lestvica podignuta visoko kada su u pitanju autori. Ovo mesto je, hvala Bogu, preživelo, a preživeo je i svetski film. Pokazuje se da je veliki reset, koji je trebalo da usledi nakon proizvedenog virusa, koji je trebalo da nas sve uništi, propala investicija, jer evo u Nemačkoj se opet ide u bioskop, u Francuskoj takođe, uprkos stenicama koje tamo vladaju po bioskopima. Literaturu nije mogla da ubije veštačka inteligencija. Ona napiše tačno, ali to što je tačno nije dostatno. Uvek ima onaj dodatak koji humani izraz stavlja u središte dela. Zato mi je drago da je festival preživeo i da će ovde najbolji svetski autori imati svoje udomljenje“.
© Sputnik / Milica Trklja / Emir Kusturica i Maja Gojković, otvaranje sedamnaestog po redu ,,Kustendorfa"Emir Kusturica dočekao ministarku kulture Maju Gojković u Drvengradu uoči otvaranja 17. ,,Kustendorfa"
Emir Kusturica i Maja Gojković, otvaranje sedamnaestog po redu ,,Kustendorfa - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2024
Emir Kusturica dočekao ministarku kulture Maju Gojković u Drvengradu uoči otvaranja 17. ,,Kustendorfa"

Kustendorf čuva kulturno nasleđe

Kusturica je dočekao u Drvengradu potpredsednicu Vlade i ministarku kulture Maju Gojković koja je istakla da je „Kustendorf“ veliki projekat očuvanja kulturnog nasleđa – „filma kakav je nekada bio i kakav treba da bude u budućnosti“:

„Kustendorf čuva izvorni film. Kada to kažem, mislim na stare zanate jer po meni film je zanatsko pitanje koje veštačka inteligencija nikada neće moći da dosegne. Veštačka inteligencija nikada neće moći da stvori film koji nećete zaboraviti iste sekunde kada pogledate odjavnu špicu. Zato je 'Kustendorf' festival umetničkih dela“.

Gojković i Kusturica će večeras u sali „Prokleta avlija“ otvoriti 17. „Kustendorf“.
Tom prilikom nagradu „Drvo života“ za buduće filmove primiće priznati italijanski reditelj Mateo Garone čijim filmom „Ja, kapetan“ počinje program festivala.
Garone je na putu za Drvengrad saznao da je njegov film, za koji je u Veneciji dobio Srebrnog lava za režiju, nominovan za Oskara u kategoriji filmova van engleskog govornog područja.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala