- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Zelenski u teškom položaju - nema novca spolja, u zemlji nestabilno

© Sputnik / Natalia SeliverstovaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2024
Pratite nas
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je u veoma teškoj situaciji jer su iz inostranstva prestali da mu daju novac, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„U inostranstvu za njega nema municije, u zemlji je nestabilno, mnogo je nezadovoljnih“, rekao je Peskov novinarima.

Prema njegovim rečima, Evropljani su potrošili mnogo novca na Ukrajinu, ali ta investicija je propala.
Trenutno se sve evropske prestonice utrkuju da proglase efemernu opasnost od Rusije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući izjavu nemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa da Berlin mora da shvati opasnost od vojnog sukoba sa Rusijom.
„Ovde je sve sasvim razumljivo: Evropljani su potrošili mnogo novca na Ukrajinu. Svojevremeno je (predsednik SAD Džozef) Bajden to nazvao ulaganjem u shvatanju Amerikanaca. Ako se držite gledišta da je ovo investicija, onda je ona propala. Evropljani veoma dobro shvataju da su bacili novac“, rekao je Peskov.
Kako je dodao, na Zapadu moraju nekako da se opravdaju pred svojim poreskim obveznicima, posebno jer život u Evropi, sa ekonomskog aspekta, postaje teži.
Portparol je primetio da niz Evropljana počinje da shvata pogubnost odnosa prema Rusiji kao prema neprijatelju.
„Oni (evropski političari) sada treba da nekako napumpaju svoje javno mnjenje, veštački ga podstaknu, izmišljajući spoljnog neprijatelja. Ko je za Zapadnu Evropu oduvek bio idealan spoljni neprijatelj? Ogromna Rusija“, rekao je Peskov.
On je dodao ohrabruju skromni, ali i ipak glasovi onih Evropljana koji „postepeno počinju da shvataju pogubnost ovakvog pristupa i koji, uprkos postojećim nesuglasicama, govore o potrebi da se iz postojeće situacije izađe putem dijaloga, a ne rata“.
„Jasno je da bi im možda bilo zgodno da celu Ukrajinu prinesu na žrtvu, do poslednjeg Ukrajinca, i da to žrtvuju svojim interesima. Ali Ukrajina je takođe prevelika zemlja da bi je Evropa jednostavno prinela na žrtvu“, rekao je Peskov novinarima.
Nemački ministar Boris Pistorijus je ranije izjavio da Berlin mora da shvati opasnost od vojnog sukoba sa Rusijom i zbog toga Nemačka treba da se naoružava.
Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je nedavno izjavila da situacija na bojnom polju ne ide u korist Ukrajine i da je Zapad u svom „informacionom svetu“ počeo da menja izjave i parole na račun Rusije.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala