Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zapad dao zeleno svetlo Prištini: Nije dovoljno oterati Srbe, treba izbrisati i njihove tragove

© Foto : Sputnjiku ustupio Aleksa Gačić / Manastir GračanicaManastir Gračanica
Manastir Gračanica - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2024
Pratite nas
Albancima nije dovoljno da Srbe samo proteraju sa Kosova i Metohije već žele da etnički očiste i tragove njihovog postojanja na tom prostoru, a u tome im zdušno pomaže onaj deo Zapada koji po svaku cenu želi da dokaže autohtonost kosovskih Albanaca na KiM, ne bi li stvorili novu državu i naciju.
Ovo je mišljenje i stav filozofa dr Aleksandra Lukića iz Instituta za političke studije povodom najnovijeg žestokog udara Albanca na SPC i otimanja objekta srpske crkve, zauzimanjem oko 50 ari zemljišta na kojem se nalaze i temelji manastira Crkve Bogorodice Hvostanske koja datira iz 6. veka u selu Vrelo, u opštini Istok.

Zapad daje Prištini zeleno svetlo

On kaže da Priština ne staje u svom pohodu kako bi izbrisala verski i kulturni identitet srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, pa tako se ne libi da srpske svetinje predstavi kao svoje i to naočigled međunarodne zajednice.
Na pitanje zašto međunarodna zajednica, odnosno Zapad ćuti na sve ovo Lukić ima jednostavan odgovor:
„Jasno je da iza ovoga stoji zapadna ango-atlantistička zajednica i da oni to sponzorišu. Ni Kurti ni Murti ne bi na KiM mogli ni da prstom mrdnu da za to nemaju dozvolu od Amerike. S obzirom na to, naravno da se neće oglasiti niko ko to podržava jer bi tako kritikovao sam sebe. Inače, smatram da bismo ovaj uznapredovali problem rešili da nam je sagovornik Amerika, a ne Priština ili Kurti kao njihov eksponent,“ ističe Lukić.

Etničko čišćenje srpske istorije na KiM

Naš sagovornik ističe da je na nama da uradimo sve što je u našoj moći da te procese ublažimo, dok se geopolitička situacija ne izmeni za šta veruje da bi uskoro moglo da se desi. S druge strane, kaže, da mu je postupak Albanaca jasan.
„U pitanju je dalje sprovođenje terora na KiM koji za cilj ima da se Srbi proteraju sa KiM a u sklopu toga su upregnute i ove druge mere - hapšenja, maltretiranja, ukidanja dinara…. Ali, očigledno da samo proterivanje nije dovoljno već je potrebno obaviti etničko čišćenje srpske istorije na prostoru KiM i to tako što će sve tragove našeg viševekovnog postojanja dole. Iz tog razloga naše svetinje prisvajaju ili ih proglašavaju za katoličke ili na neki drugi način negiraju njihovu sponu sa nama. Albanskih istorijskih znamenitosti tog opsega i vremešnosti nema,“ ističe Lukić.
Dakle, nema ničega što bi se moglo nazvati albanska kulturna baština, dodaje on, a oni su svesni da ne mogu da grade niti novi identitet, niti novu državu tako što će proterati Srbe, a da srpski spomenici ostanu na KiM.
„To je etničko čišćenje koje ima dublji vid u smislu da nije samo u pitanju proterivanje Srba već i etničko čišćenje svega što ima veze sa Srbima i Srbijom na KiM što je sasvim nenormalno, s obzirom da Albanci potiču sa Kavkaza i da su im koreni tamo a da su se sasvim slučajno našli na ovim prostorima,“ zaključuje Lukić.

Dugi niz otimanja srpskih svetinja

Prištinske vlasti krenule su sa otimanjem srpskih pravoslavnih svetinja prvo u Novom Brdu, zatim u Podujevu, pa su pre par dana Crkvu Svete Ane proglasili za albansku, odnosno katoličku iako u Gornjem Strmcu gde se ona nalazi nikada nije bilo katolika. Nije isključeno da nameravaju da u krajnjem ishodu prisvoje i Visoke Dečane, Pećku Patrijaršiju, manastir Gračanicu i Crkvu Bogorodice Ljeviške, koje su pod zaštitom Uneska. Na udaru Albanaca su i srpska groblja na kojima je polomljeno oko 10.000 nadgrobnih spomenika, a poslednji zabeležen slučaj, koji je za sada stopiran jeste preoravanje groblja iz Srednjeg veka u Kosovskoj Mitrovici, gde je poslednji Srbin iz sela Suvi Do sahranjen 1950. godine.
Na pravoslavnom groblju u Južnoj Mitrovici polomljeno je više od 90 odsto nadgrobnih spomenika, dok je muslimansko groblje u severnom delu grada netaknuto.
Pogledajte i:
Pred početak Drugog svetskog rata očišćen je put koji vodi do ulaza Kađenice, a ispred njega je postavljen drveni krst visok preko 50 metara  - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2024
SRBIJA
Udar na srpske svetinje na KiM: Bogorodica Hvostanska ograđena, na albanskom jeziku piše - bazilika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala